"Hladnjačari ne čuju Vučićev apel"

Malinari Moravičkog i Zlatiborskog okruga zatražili su od premijera Aleksandra Vučića da što pre zakaže sastanak o otkupnoj ceni maline.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 02.09.2014.

12:10

Default images

To je neophodno jer, kako su naveli, hladnjačari nisu uvažili premijerov raniji apel i preporuku da usklade otkupnu cenu maline i drugog voća.

"Hladnjačari i dalje ne obračunavaju usklađenu cenu malina i ne isplaćuju je, tako da faktički imaju totalni bojkot prema Vašoj preporuci, kao i prema proizvođačima na terenu Moravičkog i Zlatiborskog okruga", navedeno je u dopisu upućenom premijeru.

Malinari tvrde da na terenu nema nikakvog pomaka, kao i da tri dosadašnja sastanka sa Vučićem i njegovim timom nisu doneli konkretne rezultate u pogledu dogovora za otkupnu cenu maline roda 2014. godine, kao i cenu za naredni period.

"Mi poljoprivredni proizvođači Vas molimo da još jednom sagledate situaciju na terenu i pokušate da rešite problem, jer smo imali katastrofalnu godinu što se tiče vremenskih nepogoda", piše u dopisu, koji su potpisali predsednici Saveza "Srpska malina" i Udruženja "Malinar" Ivanjica.

Ta udruženja objašnjavaju da ovaj zahtev upućuju kako bi pokušali da pronađu rešenje i prevaziđu pritiske na terenu, i predočavaju da su poizvođači malina ogorčeni i traže blokade puteva i saobraćajnica.

I ove godine se u otkupu malina pojavio problem oko cene koja nije bila ista u različitim delovima Srbije, pa se tako u Kolubarskom i Mačvanskom okrugu malina otkupljivala po prosečnoj ceni od 232 po kilogramu, dok je taj iznos u Zlatiborskom i Moravičkom okrugu bio od 150 do 170 dinara za kilogram.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: