Izraelci uče DRI da češlja stranke

Specijalno obučen tim od najmanje šest revizora dobiće zadatak da proverava kako parlamentarne stranke troše novac koji dobijaju iz državne kase.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 02.09.2014.

08:35

Default images

Partije, pri tom, do poslednjeg trenutka neće znati na čija će vrata zakucati kontrolori, pišu Novosti.

Plan provere za narednu godinu Državna revizorska institucija (DRI) napraviće krajem oktobra ili početkom novembra, ali spisak onih čije će kase češljati ostaje - tajna.

Predsednik Saveta DRI, Radoslav Sretenović objasnio je da će ova institucija izabrati nekoliko parlamentarnih stranaka, a revizorski tim će dogodine u partijskim centralama kontrolisati godišnje izveštaje o poslovanju, ali i trošenje tokom kampanje, ako "iskrsnu" izbori.

Da bi efikasno sproveli celu akciju u DRI već imaju razrađen plan. Već je postignut načelni dogovor sa revizorskim institucijama iz Crne Gore, Hrvatske i Izraela, koje imaju iskustva u kontroli partija, za obuku našeg tima. Konkretno, Izraelci su se ponudili da dođu u Beograd i srpskim kolegama otkriju sve zamke oko stranačkih kasa.

''Tek ćemo utvrditi kriterijume za reviziju stranaka. Možda će to biti one koje dobijaju najviše novca iz budžeta, ali nije isključeno da na spisku budu i neke manje stranke ili cele koalicije. U svakom slučaju, do trenutka dok im ne pošaljemo pismo, neće znati da su predmet revizije'', objašnjava Sretenović.

Baza podataka o poslovanju stranaka i dalje ostaje u Agenciji za borbu protiv korupcije, kojoj su sve stranke dužne da šalju godišnje izveštaje.

Član odbora Agencije Zoran Stojiljković kaže da će im kontrola koju će sprovoditi DRI biti od velike pomoći.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: