Vinogradi: Gazda iz trećeg puta?

Radnici "Vršačkih vinograda“ sa neizvesnošću očekuju rezultate trećeg pokušaja prodaje firme, koju je oglasila Agencija za privatizaciju.

Srbija

Izvor: Novosti

Ponedeljak, 01.09.2014.

16:00

Default images

Oni se nadaju da će država, inače većinski vlasnik ove firme sa 72 odsto kapitala, ovoga puta postupati odgovorno, te da neće dozvoliti da se ponovi prošlogodišnji primer, kada su sindikalci i mali akcionari oštrim reagovanjem poništili pokušaj prodaje u bescenje kineskoj firmi "Guan nan“.

Tada su, podsetimo, Kinezi bili jedini učesnici licitacije (tri zainteresovane kompanije nisu u kratkom roku uspele da ispune uslove učešća), a firma im je prodata u trećem krugu licitacije za samo 5,2 miliona evra, što je bilo tek 30 odsto od tržišne vrednosti, tada procenjene na 17,6 miliona. Sporno je bilo i to što su sva tri kruga sprovedena u istom danu i to u roku od 20 minuta, zbog čega je, posle javnog upozorenja sindikalaca, reagovala i policija, ali krivci još nisu utvrđeni.

"I sada se nekima izuzetno žuri sa privatizacijom "Vršačkih vinograda“. Rasprodati naše nacionalno blago, sa neiskorišćenim ekonomskim potencijalom od čak 28 miliona evra godišnjeg profita je nedopustivo", jasan je Jon Popov, predsednik sindikata "Nezavisnost“ te vršačke firme.

Krajem prošle godine urađena je i nova procena kapitala "Vinograda“, koja sada iznosi 29,5 miliona evra. Popov, međutim, smatra da ni to nije realna cena.

"U razvijenom svetu, vino i vinogradarstvo je više nego profitabilna privredna grana. Zato u Francuskoj, recimo, jedan hektar vinograda u rodu vredi i preko milion evra, a, podsećanja radi, mi imamo više od 1.700 hektara plantaža vinove loze. Takođe, u našem podrumu, kapaciteta 34,2 miliona litara, trenutno ima 9,5 miliona litara vina i žestokih pića, a berba grožđa tek treba da počne. Državni činovnici bi konačno trebalo da shvate da "Vinogradi“ ne smeju da se prodaju u ovom trenutku", ističe Popov, smatrajući da bi ova firma do daljeg trebalo da bude u mešovitom privatno-državnom vlasništvu.

Međutim, iako je većinski vlasnik, država u poslednje dve godine ni na koji način nije pomogla radu ove firme. Vrščani će i sada morati sami da se snađu za novac kako bi finansirali berbu grožđa, čak i bez "pomoći“ banaka, koje odbijaju da im odobre kredit, jer su firma u restrukturiranju.

"Sve finansiramo isključivo od prodaje vina, koje, između ostalog, plasiramo u Kinu, Australiju, Kanadu, Francusku i Švajcarsku. Uredno plaćamo i poreze i doprinose na plate, koje nisu kasnile dve godine, ali se, istina, nisu ni povećavale", kaže Dejan Nestorov, komercijalni direktor "Vršačkih vinograda“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: