"Akademci na birou a majstora fali"

Prosvetni sistem Srbije trebalo bi menjati u korist proizvodnih zanimanja, izjavio je predsednik Skupšine Jagodina Dragan Marković Palma.

Srbija

Izvor: Blic

Ponedeljak, 01.09.2014.

12:02

Default images

Marković je prilikom posete jagodinskim maturantima u Paraliji poručio Vladi i Minisarstvu prosvete da već ove godine moraju da se uvedu novi smerovi u obrazovanju koji su budućnost za mlade ljude kako bi se lakše zapošljavali.

"U Jagodini su otvorene tri fabrike i zaposleni su svi sa srednjom školom, dok fakultetski obrazovani žele da rade po kancelarijama. U Srbiji 90 odsto đaka posle srednje škole upisuje fakultet, a poznato je da u fabrikama nedostaju majstori", kaže Marković.

On dodaje da devojčice maštaju da budu lekari, medicinske sestre i vaspitačice, ali da sa diplomama ta tri smera ima je najviše nezaposlenih.

Marković je rekao i da je od svoje ušteđevine izdvojio po 20 evra za džaperac svakog maturantima.

Jagodinski matruanti već deset godina o trošku lokalne samouprave letuju u Grčkoj, dok su učenici četvrtog i osmog razreda u Buljarici u Crnoj Gori. Do sada je 30.000 učenika letovalo po tom programu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

19 h

Podeli: