Bankari sela prepustili poštarima

Banke su se smestile u centrima varoši, na najboljim lokacijama, štede tako što zatvaraju isturene šaltere, a od klijenata se očekuje da im dolaze „na noge”.

Srbija

Izvor: Dnevnik

Ponedeljak, 01.09.2014.

10:29

Default images

Nema ništa neobično u tome da banke, krešući troškove i gledajući svoj interes zatvaraju ekspoziture i poslovnice.

Ipak, posle masovnog zatvaranja po selima, u poslednje vreme zapaženo je i zatvaranje po opštinskim centrima kao što su Bač, Apatin, Kanjiža. Postavlja se pitanje da li je to svojevrsno ostavljanje štediša na cedilu i da li se moglo naći neko drugačije rešenje. Bankari imaju svoju računicu, i ne obaziru se na obavezu obavljanja platnog prometa, koju su preuzele gašenjem SDK, kao ni na to što zatvaranjem poslovnica klijenti do njih moraju u drugu varoš. Najteže je penzionerima koji dva puta mesečno putuju, neki i desetak kilometara do obližnjeg opštinskog centra, pri tom imaju izdatke za prevoz i čekaju u dugim redovima da bi podigli prinadležnosti i platili račune.

Klijenti, a malo je takvih, koji nisu „zarobljeni” kreditima i obavezama, prebacuju račune u druge banke ili se orijentišu na poštu, pa se tu onda stvaraju ogromne gužve.

Pre više od decenije, kada je Pivara podelila akcije višemilionske vrednosti, koje su došle u ruke zaposlenih i građana, u Apatinu su brzo otvorene brojne banke da bi njihov broj u poslednje dve-tri godine sa 12 spao na samo pet u samom gradu, a nijedna nije ostala po selima. Povodom najavljenog zatvaranja početkom septembra ekspoziture NLB banke iz Beograda i njenog preseljenja u Suboticu reagovali su klijenti ove banke.

"Kada sam svojevremeno bio predsednik Privredne komore Zapadnobačkog okruga bio sam inicijator da se u Apatinu otvori Kontinental banka, koja je posle prerasla u NLB. Mnogi Apatinci su tada postali klijenti banke Kontinetal i ostali u NLB, koja se sada gasi", kaže Duško Grubić, u ime 540 klijenata ove banke u Apatinu.

Štediše, posebno oni koji su svoja sredstva oročili u ovoj banci, iznenađeni su i negoduju jer će sada po novac morati da idu čak u Suboticu, zato se u njihovo ime Grubić obratio direktorki banke Jeleni Veselinović, sa apelom da banka ostane bar do kraja godine, kada klijenti i banka svode račune, a ne da se gasi 1.septembra kako je najavljeno. On još smatra, kao bivši uspešan privrednik, da banka ima računicu da ostane u Apatinu zbog najavljenih novih investitora koji dolaze u grad.

Na apel je odgovorio Nikola Puzić, iz Centra poslovne mreže NLB.

" Apatinu će ostati bankomat što klijentima omogućava da podižu novac. Naš rad će ubudeće biti koncentrisan u manjem broj poslovnica a nadalje ćemo jačati i unapređivati moderne kanale, poput elektronskog i mobilnog bankarstva", pismeno je klijentima odgovoreno iz NLB banke.

Za preseljenje poslovnice u Suboticu Grubić ne vidi opravdanje.

"Poznato je da brojni Subotičani koriste banke u Mađarskoj zbog viših kamata i sigurnijeg poslovanja", kaže Grubić. U Apatinu najduži staž ima Vojvođanska banka, a pored nje su ostale, za sada, Komercijalna, EFG, Inteza i Sosijete ženeral.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: