Radove na pruzi usporila Kafilerija

Radove na pruzi na "Koridoru 10" Gilje - Ćuprija - Paraćin znatno usporavju podzemne vode i ogromne količine životinjskog otpada iz Kafilerije u Ćupriji.

Srbija

Izvor: Tanjug

Nedelja, 31.08.2014.

11:36

Default images

Reč je od oko 500 metara trase, koja je puna životinjskih kostiju, koža i osećaju se neprijatni mirisi, a sada su se pojavile podzemne vode, izjavio je Tanjugu na gradilištu odgovorni izvođač radova Željko P. Marković.

"Donji sloj na mestu Kafilerije, bilo je problematično mesto na trasi od početka, a prvo su ga predvideli projektanti. Organski otpad, po nalogu nadležnih institucija uklonili smo mašinama levo i desno od trase, međutim on je neizbrinut, jako se oseća a pojavila se i velika količina vode, odcedne i podzemne vode", rekao je Marković.

Rešenje za ovaj deo trase su dali stručnjaci Instituta CIP i počelo je crpljenje i kanalisanje vode mašinama, ali je otpad, velike količine, ostao sa strane trase, raj za vrane i gavranove, pse lutalice i divlje životinje...

"Nadamo se da ćemo u sledećem mesecu završiti i taj deo donjeg sloja oko kafilerije, nekih 500 metara",rekao je Marković i najvio od 1.septembra intenziviranje radova na celoj trasi.

Rukovodilac radova na delu Kafilerije Milan Mitrović, izjavio je Tanjugu, da je reč o velikim količinama životinjskog otpada "koje Kafilerija nije prerađivala nego bacala preko ograde, a niko od državnih institucija nije kontrolisao ni Kafileriju ni otpad".

Sada ovaj otpad vadimo, oseća se jak i neprijatan miris koji je sve jači kako se približavamo samoj Kafileriji, rekao je Mitrović.

"Sklonili smo otpad sa oko 1.000 metara trase, levo i desno, ali se on mora skloniti sa strana, ne sme tu ostati, a opet se sve svodi na državne institucije, mora se napraviti neki projekat, kuda sa tim otpadom, kakao ga sanirati", rekao je Mitrović.

Planirano je da pruga bude završena do 18.novembra, oko 80 odsto radova je zvaršeno na trasi, postavljaju se pragovi, montiraju šine, rade se pristupni putevi preko glavnog nadvožnjaka, gradi se novo stajalište u Gilju...

"I elketro radovi na ovom projektu su podmakli. Gde god je bilo moguće, kolege iz "Simensa" su radili, postavili stubove kontaktne mreže, razvukli kablove pored koloseka i fazno vrše priključenje na skretnice i druge uređaje koje su predviđeni projektom", rekao je Marković.

Marković je dodao i da je "gro materijala gornjeg sloja: šine, skretnice... isporučen, isporučeni su betonski pragovio, tucanik i pravi intezitet radova na gornjem sloju se očekuje od 1. septembra".

Reč je o deonici od 10,5 kilomatara, za brzine od 160 kilomatara na sat koja je trebalo biti završena do 2.aprila ali je rok izgradnje produžen, a "koštaće" 16,2 milona evra. Sredstva su iz kredita Evropske investicione banke.

Investitor je Železnica Srbije, a ugovor o izgradnji pruge, Železnice Srbije i italijanski konzorcijum potpisali su 2.jula 2012. godine u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Napustite Rusiju"

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će uskoro zatražiti od banke Rajfajzen internešnel AG da ubrza proces smanjenja poslovanja u Rusiji.

8:02

20.4.2024.

6 h

Svet

Evo šta čeka Rusiju posle rata

Rat u Ukrajini će okončati eru jeftine radne snage u Rusiji, zaključak je analize ruskog stručnjaka Centra za makoroekonomsku analizu i kratkoročno predviđanje (CMAKP) Dmitrija Belousova.

19:32

18.4.2024.

1 d

Podeli: