Nemci žele “Nikolu Teslu“

Više od deset stranih kompanija zainteresovano je za našu najveću vazdušnu luku.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 30.08.2014.

15:48

Default images

Među njima je i nemački "Fraport“, odnosno frankfurtski aerodrom, potvrđeno je "Novostima“ u Vladi Srbije.

Inače, ova nemačka kompanija dala je nedavno i najbolju ponudu za kupovinu vazdušne luke u Ljubljani. Planovi "Fraporta“ su veoma ambiciozni u celom regionu, a već upravljaju i u vlasništvu imaju jedan aerodrom u Bugarskoj.

U trci za "Nikolu Teslu“ su još i investitori iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Austrije, Francuske, Rusije... Prema grubim procenama, vrednost radova na proširenju kapaciteta i modernizaciji beogradskog aerodroma je oko milijardu dolara.

Svi potencijalni partneri traže razgovore sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji je i najavio velike planove koje Srbija ima sa beogradskim aerodromom. Naime, kako bi se ispratilo značajno povećanje broja putnika ali i zahtevi nacionalnog avio-prevoznika, koji juriša na titulu lidera u regionu, "Nikola Tesla“ mora da se proširi i modernizuje. A to znači izgradnju trećeg terminala samo za potrebe "Er Srbije“, rekonstrukciju Terminala 1, gradnju druge piste, najvećeg kargo centra u regionu, hotela...

"Nikola Tesla“ jeste profitabilno državno preduzeće. Ove godine će imati više od četiri miliona putnika. Zbog razvoja nacionalnog avio-prevoznika, ali i najavljenih direktnih letova ka Americi, otvaranja brojnih novih destinacija, neophodne su ozbiljne investicije.

Srbija će po modelu javno privatnog partnerstva ponuditi potencijalnim investitorima najverovatnije koncesiju. Međutim, u igri su i druge opcije, sve zavisi šta će ponuditi i zainteresovane kompanije. Period koncesije je stvar pregovora između Vlade Srbije i budućeg koncesionara, ali se računa na oko 20 godina. Ovaj projekat doneće veliki posao i srpskoj građevinskoj operativi, koja će svakako maksimalno biti angažovana na projektu. Druga pista na beogradskom aerodromu neophodna je i zbog uvođenja direktnih linija ka SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

22 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

8 h

Podeli: