NS ne dozvoljava veće cene vrtića

Član Gradskog veća Novog Sada zadužen za obrazovanje Vladimir Jelić izjavio je da do daljeg neće biti povećanja cena smeštaja dece u privatnim vrtićima u NS.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 30.08.2014.

11:08

Default images

Jelić je rekao Tanjugu da se u javnosti pojavila informacija o povećanju cena i da se upravo zbog toga sastao sa predsednikom Udruženja privatnih predškolskih ustanova Novog Sada Goranom Urukalom sa kojim je, kako je kazao, dogovorio da tog povećanja cena ne bude.

"Mislim da odluka o eventualnom povećanju cena bila vrlo nemoralna zbog toga što smo mi subvencije za finansiranje smeštaja dece u privatnim vrtićima uveli upravo iz razloga da pomognemo roditeljima koji nemaju dovoljno sredstava da finansiraju boravak svoje dece u tim vrtićima", rekao je Jelić.

On je istakao da je na tom sastanku rečeno da je namera Grada vrlo jasna i da će u slučaju drastičnog povećanja cena biti ukinute subvencije, jer su one u tom slučaju, kako je kazao, potpuno besmislene.

Novi Sad jedini koji zna kako smanjiti liste čekanja

"Sa velikim zadovoljstvom mogu da kažem da se predstavnik privatnih vrtića složio sa ovakvim stavom i da povećanja cena do daljnjeg neće biti", naglasio je Jelić.

Prema njegovim rečima, Grad Novi Sad više decenija unazad ima problem sa listom čekanja za upis dece u Predškolsku ustanovu "Radosno detinjstvo", jer blizu 2.000 dece ostane bez mesta u vrtiću.

"Roditelji nekih od mališana koji su bili na toj listi čekanja uspevali su svoju decu da upišu u privatne vrtiće, ali velika većina za tako nešto nije imala moguićnosti, pa je ideja Grada da se ovim subvencijama pomogne roditeljima koji nemaju mogucnost da decu upišu u privatne predškolske ustanove da to ovoga puta učine", pojasnio je Jelić, dodajući da je odluka o subvencionisanju boravka dece u privatnim vrtićima dugoročna.

Jelić je istakao da se veruje da do kraja godine u Novom Sadu neće biti ni jedno dete koje nije upisano u vrtić bilo da se radi o vrtićima Predškolske ustanovu "Radosno detinjstvo" ili o privatnim predškolskim ustanovama. Kako je Jelić naglasio, problem liste čekanja će konačno biti rešen krajem godine kada se završi izgradnja i opremanje objekata "Radosnog detinjstva" u Radničkoj ulici, Veterniku i u Petrovaradinu.

"Grad je za subvencije boravka dece u privatnim vrtićima opredelio oko 10.000 dinara po detetu, naravno ta cena varira od 7.000 do 13.000 u zavisnosti od uzrasta deteta i od perioda u kom će dete boraviti u privatnom vrtiću", kazao je Jelić dodajući da je Novi Sad prvi grad u Srbiji koji na takav način sistemski rešio problem liste čekanja za upis dece u vrtiće.

U Novom Sadu postoji 21 privatni dečji vrtić, od čega su njih 19 članovi Udruženja privatnih predškolskih ustanova Novog Sada.

U Kragujevcu ista cena za svu decu

Od 1. septembra cena celodnevnog boravka u predškolskoj ustanovi "Nada Naumović" u Kragujevcu biće za sve mališane ista i iznosiće oko 3.400 dinara, izjavila je danas Tanjugu direktorka te ustanove Slavica Otović.

"Naša ekonomska cena usluge celodnevnog boravka iznosi 17. 153 dinara po detetu, ali će svi roditelji od 1. septembra plaćati 20 odsto od tog iznosa, a preostalih 80 odsto lokalna samouprava" rekla je Otović i dodala da se ukidaju regresne skale.

Naglašavajući da je odluka o istoj ceni za sve mališane doneta na osnovu člana 155 Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja koji nalaže da roditelji plaćaju 20 odsto od ekonomske cene a ostalo lokalna samouprava, Otovićeva je rekla da je kragujevačka predškolska ustanova prva u Srbiji koja uvodi novi vid plaćanja boravka dece u vrtićima.

U 14 vrtića u predškolskoj ustanovi za decu "Nada Naumović" boravi oko 4.500 mališana, čiji su roditelji mesečno plaćali od 3.300 do 11.000 dinara.

"Za najveći broj dece roditelji su plaćali 3.300 dinara, za nešto manji broj mališana 4.500 dinara, dok su za jedan odsto dece rodtelji plaćali 11.000 dinara", reklaje Otovićeva.

Ona je napomenula da su 11.000 dinara plaćali oni roditelji čija su primanja veća od 41.000 dinara po članu domaćinstva. Otovićeva je navela i da je, shodno odluci Gradskog veća, formirana komisija koja treba da uradi elaborat o opravdanosti izdvajanju kuhinje iz te ustanove i poveravanje posla ishrane nekoj od firmi koje se time bave.

Gradsko veće Kragujevca je ranije saopštilo da je inicijativa za izdvajanje kuhinje iz vrtića potekla od italijanske firme "Gemos".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: