EDB gradi u bloku 32

U novobeogradskom bloku 32 na susednoj parceli do Telekomove zgrade, počela je gradnja manjeg objekta kombinovano energetsko-poslovne namene.

Srbija

Izvor: Beobuild

Subota, 30.08.2014.

10:49

Default images

Primarno je važan kao značajna trafo stanica (110/10 kV) koja treba da rastereti mrežu i obezbedi stabilno snabdevanje, a onda i kao prateći poslovni prostor.

Zbog toga će realizacija prve faze, koja je već krenula, podrazumevati samo puštanje u pogon energetskog dela objekta, dok će kancelarijski deo biti kasnije priveden nameni.

Objekat nije velikih dimenzija, kao ni parcela na kojoj se nalazi. Ukupno će imati 7.723 kvadrata, od čega će oko 2.000 kvadrata zauzimati trafo stanica. Ti kvadrati su podeljeni na jednu podzemnu i pet nadzemnih etaža (Po+Pr+4). Oprema trafo stanice će se nalaziti u podrumu, dok je u nadzemnom delu planiran moderan kancelarijski prostor. Projekat realizuje EDB, a u njihovoj sistematizaciji ova trafo stanica će se voditi kao "Beograd 41", piše portal Beobulid.

Slične funkcijske integracije postoje širom grada, a one daju energetskim kompanijama mogućnost boljeg iskorisćenja na prostorima visoke izgrađenosti. Dobar primer je veliki energetsko-poslovni kompleks u bloku 20, koji treba da postane i nova poslovna centrala EPS-a. Pored kancelarijskog dela, objekat će takođe sadžati i sistemsku trafo stanicu. Došao je u fokus nedavno, kada je EPS ponovo pokušao da iznajmi poslovni prostor na tržištu, dok mu integrisana poslovna centrala godinama stoji nezavršena na Novom Beogradu. Radovi su nažalost zaustavljeni još pre dve godine, pa se nadamo da bi nova pažnja javnosti mogla da pogura i ovaj projekat.

Izgradnja objekta u bloku 32 ima rok za završetak od dve godine, a u ovoj fazi podrazumeva samo trafo stanicu i objekat bez završnih radova. Projekat su izradili “Mašinoprojekt Kopring” i “Power Comm”, a izvođač na energetskom delu kompleksa bice “Elektromontaža”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

20 h

Podeli: