Sindikati:Žele da otuđe našu zgradu

Dvorana Doma sindikata je u vlasništvu Saveza samostalnih sindikata Srbije, a predmet prodaje, jeste društveno preduzeće, čiji je osnivač SSSS.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 29.08.2014.

20:56

Default images

Zgrada je izgrađena sredstvima članova Saveza sindikata Jugoslavije, čiji smo mi pravni sledbenik i zakonski naslednik, navode u SSSS.

Prema njihovim rečima, Dvorana Doma sindikata nije jedini slučaj koji se našao u pravnom vakumu, među 502 preduzeća koja se privatizuju.

"Na tom spisku je i „Radnička štampa“ kao i specijalne bolnice, u koje su takođe radnici ulagali, a država hoće da ih proda", naglašavaju samostalci. - Taj prostor je isključivo u svojini Saveza samostalnih sindikata Srbije i bilo kakva privatizacija ili otuđenje bez našeg odobrenja pravno bi bila ništava.

Oni dalje naglašavaju da se u svakom pravnom sistemu, koji se ne zasniva na otimačini, poštuju prava osnivača, odnosno vlasnika. Odluke države od 1989. godine, po njihovom mišljenju, vode u pravni ćorsokak i primoravaju ih da otkupe od države ono što su, kako kažu, sami stvorili.

"Kao uvod u proces privatizacije, država je iste godine, donošenjem tadašnjeg Zakona o preduzećima, "prevela" Dvoranu Doma sindikata u "društveno preduzeće", da bi je 2004. godine, uz pomoć Zakona o privatizaciji i o privrednim društvima, preimenovala u "državni kapital". Time je proširila put ka privatizaciji ove radničke institucije i dovela do pravne pometnje", ističu u SSSS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

18 h

Podeli: