"Broj zaposlenih se mora smanjiti"

Srbija će krenuti sa ozbiljnim sprovođenjem reforme javne uprave kroz novi Zakon o platama i kroz podsticaje, kaže ministarka Kori Udovički.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 29.08.2014.

19:22

Default images

Podsticaji će, kako je objasnila, da motivišu ali i sankcionišu broj službenika u državnoj i lokalnoj samoupravi, izjavila je danas u Užicu potpredsednica Vlade i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički.

"Nije toliki problem u lokalnim samoupravama, kada se izuzmu javna preduzeća, u prevelikom broju zaposlenih, nego je problem da li je taj broj adekvatan. Broj zaposlenih se mora smanjivati, ali se prvenstveno mora promeniti način na koji u ovom trenutku ograničavamo nova zapošljavanja. Zakonska regulativa je vrlo kruta i dovodi do neracionalnog ponašanja", rekla je Udovički posle sastanka sa predsednicima opština Zlatiborskog okruga.

Ministarka je navela da je pokrenuta inicijativa da se izmenom postojeće Uredbe omoguće podsticaji lokalnim samoupravama, kako bi se ponašale racionalnije i zapošljavale samo potreban kadar.

"Ministarstvo će tu inicijativu predočiti Vladi, jer ne vredi da pokušamo nekoga da disciplinujemo, ako mu nismo dali jasne radne zadatke. Moramo postaviti prioritete kroz Sekretarijat za javne politike, koji je uspostavljen formiranjem nove Vlade. Moramo da racionalizujemo i pojačamo delotvornost svih delova javne uprave", naglasila je Udovički.

Ona se danas u Užicu sastala sa predsednicima svih opština Zlatiborskog okruga i grada Užica, sa kojima je razgovarala i o problemima finansiranja lokalnih samouprava, nejasnoćama u vezi sa kriterijumima na koji način se prebacuju transferi lokalnim samoupravama i o razlozima zbog čega se deo PDV-a od poreza ne zadržava u opštinama.

Po obećanju ministarke Udovički, sve ove teme biće razmatrane u ministarstvu prilikom izrade Zakona o finansiranju lokalnih samouprava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: