"Infrastruktura za razvoj regiona"

Sastanak predstavnika zemalja regiona u Berlinu je pokušaj da se intenzivira regionalna saradnja, što se najbolje može učiniti kroz infrastrukturno povezivanje.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 29.08.2014.

15:19

Default images

"Ovaj region može da postane centar čitave Evrope, kada govorimo o tranzitu , naročito robe", izjavila je potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović novinarima u Vladi Srbije i naglasila da zahvaljući infrastrukturnom povezivanju čitav region može da se razvije.

U Berlinu je najviše bilo reči o infrastrukturnim projektima, bilo da je reč o saobraćajnoj ili energetskoj infrastrukturi, zato što je to problem svih država ali je to i najbolji način političkog povezivanja i saradnje zemalja okruženja , rekla je Mihajlović posle sastanka sa ministarkom građevine Republike Srpske Srebrenkom Golić.

Mihajlović je ukazala da se u Berlinu razgovoralo o izgradnji pruge Beograd-Sarajevo, koja dva puta ulazi i izlazi iz Republike Srpske i o tom projektu će se tek detaljnije razgovarati, i dodala da je bilo reči o infrastrukturnom projektu Niš-Priština, i povezivanju pruge Beograd - Bar sa Albanijom uz vezivanje sa Kosovom.

Ministarka je napomenula da su mnoge stvari još u fazi idejnog rešenja, a kada se naprave dogovori u Berlinu , onda će uslediti potpisivanje međudržavnih sporazuma između država regiona, i formiranje radnih grupa za realizaciju tih projekata.

Sigurna sam da možemo da povećamo prevoz putnika a naročito robe, kazala je Mihajlović i navela da se prugom Beograd - Bar danas godišnje prevozi teret od oko milion tona godišnje, a da taj prevoz može da bude povećan na pet miliona tona godišnje.

Mihajlović je odgovarajući na novinarsko pitanje o rekonstrukciji pruge Beograd-Bar, koja je već dogovorena sa Rusima, objasnila da su dodatna finasijska sredstva za rekonstrukciju te pruge tražena, kako bi se povećala brzina vozova i povećao prevoz tereta. Dodala je da se modernizacija te pruge sa partnerima iz Rusije radi samo na jednom delu, a da su neophodna dodatna sredstva za kompletnu modernizaciju te pruge.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, da li će srpska javna preduzeća moći da iznesu teret realizacije tih velikih regionalnih projekata, Mihajlović je istakala da su to međudrzavni projekti koje radi cela država a ne projekti javnih preduzeća i naglasila da će posebna radna grupa koju će Vlada imenovati, nadgledati njihovu realizaciju.

Ministarka Golić, je na konferenciji za novinare u vladi Srbije izrazila očekivanje da će se realizovati projekt pruge Beograd - Sarajevo, ali i drugi slični projekti, između Srbije i Republike Srpske, posebno kada se ima u vidu postojanje specijalnih paralelnih veza između Srbije i Republike Srpske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: