BG: Iste hemijske koštaće isto

Grad Beograd biće prva lokalna samouprava u Srbiji koja će početi da javne nabavke sprovodi centralizovano.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 29.08.2014.

08:54

Default images

Gradsko veće usvojilo je na sednici u četvrtak Strategiju razvoja javnih nabavki, koju je pripremila Agencija za javne nabavke i kontrolu javnih nabavki Beograda. Posebna pažnja je usmerena na razvoj centralizacije javnih nabavki i obavljanje poslova njihove kontrole, saopštila je Gradska uprava.

Tim postupkom 138 budžetskih korisnika zajedno će naručivati 12 kategorija dobara i usluga, a to su: kancelarijski materijal, sredstva i pribor za održavanje higijene i papirna galanterija, namirnice (kolonijalna roba, mesne prerađevine i suhomesnati proizvodi, smrznuto voće i povrće, smrznuta riba), vozila, energenti, računari i računarska oprema.

Zajedno će biti naručivani i nameštaj, usluge čišćenja objekata, usluge fizičko-tehničkog obezbedjenja, usluge održavanja i popravke računara i računarske opreme, štampanja materijala, dezinsekcije, deratizacije, dezinfekcije.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali istakao je da je Grad Beograd prva lokalna samouprava u Srbiji koja počinje da sprovodi centralizovane javne nabavke.

"Njima će biti stvoren ambijent za efikasno i ekonomično trošenje budžetskih sredstava, a one kao deo Strategije predstavljaju i mehanizam za borbu protiv korupcije u ovoj oblasti", rekao je Mali za Večernje novosti, a saopštila je Gradska uprava.

Novom strategijom biće podignut i nivo transparentnosti u sprovođenju javnih nabavki, a ubuduće, sve javne nabavke koje podležu centralizaciji biće objavljene na jednom portalu, na sajtu Grada.

"Na taj način izbegava se mogućnost prikrivanja i nameštanja posla. Takođe, centralizovanje javnih nabavki omogućiće i značajne uštede, jer će se nabavkom iste robe ili usluga 'na veliko' postići i znatno ekonomičnija cena", rekao je Mali.

Agencija za javne nabavke radila je analizu računovodstvenih knjiga koja je pokazala brojne nelogičnosti iz prethodnih godina, dodaje se u saopštenju. Ispostavilo se da se dešavalo da od istog dobavljača, dve ustanove nabavljaju iste artikle po veoma različitim cenama, što će centralizovanim javnim nabavkama u 12 navedenih kategorija, biti onemogućeno.

Tako su na primer dve ustanove od istog dobavljača kupovale kancelarijski pribor, pa istu hemijsku olovku jedni plaćali 20,83, a drugi čak 125 dinara.

Usvojena Strategija, dodaje se u saopštenju, podrazumeva i kontrolu planiranja, sprovođenja i realizaciju javnih nabavki, a kontrole će biti redovne i vanredne, čime će se eventualne nepravilnosti svesti na minimum.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: