Za fotelje birajte najkvalitetnije

Agencija za borbu protiv korupcije podnela je inicijativu za izmene i dopune Uredbe o merilima za imenovanje direktora preduzeća čiji je osnivač Republika.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 28.08.2014.

17:28

Default images

Pomoćnik direktora za poslove prevencije u Agenciji za borbu protiv korupcije Marjana Obradović je Tanjugu rekla da je cilj ove inicijative potreba da se suze određena diskreciona ovlašćenja koje imaju organi koji uceštvuju u postupku izbora kako bi bili izabrani najkvalitetniji kandidati.

''Sužavanjem diskrecionih ovlašćenja na neki način se obezbeđuje garancija da će zapravo najkvalitetniji kandidati biti izabrani na konkursu i da će na taj način biti zaštićen javni interes u odnosu na eventualno neke partikularne ili privatne interese'', rekla je Tanjugu .

U Agenciji, naime, smatraju da uvek postoji mogućnost da privatni interesi prevagnu nad javnim u situaciji kada organi koji učestvuju u izbornom postupku imaju veoma široko polje diskrecije za odlučivanje.

Obradović kaže da je uočeno da u tekstu Zakona i Uredbe ne postoje nikakva određena merila i kriterijumi za izbor direktora javnih preduzeća koji su definisani samim zakonom.

''Time se otvara široko polje diskrecije za članove komisije da sami propisiju merila i određuju kako i na koji način će se taj postupak sprovoditi. Mislimo da nije uredu da svaka komisija ili svaki organ koji je nadležan za imenovanje pravi i određuje svoja merila i postupak'', navela je ona.

Agencija je u inicijativi, ističe, ukazala na činjenicu da organ koji je nadležan za imenovanja, bez obzira na rang listu koju sastavlja komisija za sprovođenje javnog konkursa, može da izabere bilo kog kandidata. U tom slučaju, dodala je, nepotrebno je diskreciono odlučivanje tog organa jer čemu onda rang liste ako mogu da izaberu bilo kog kandidata.

Agencija smatra i da nije dobro što Zakon pominje kriterijume za izbor, a nijednog momenta se ne spominje ko će propisati te kriterijume.

''Vlada je donela uredbu kojom se definiše postupak izbora direktora javnih preduzeća čiji je osnivač Republika Srbija, ali se postavlja pitanje ko će to da učini za jedinice autonomne pokrajne i lokalne samouprave. Očigledno je situacija takva da trenutno svako donosi svoja merila i uređuje svoj postupak što nije dobro'', smatra Obradović.

Kao primer je navela slučaj koji govori u prilog tome da postojeći zakonski propisi nisu dobri.

''Dobili smo predstavku koja je ukazala na to da je član, predsenik komisije na lokalnom nivou, bio u isto vreme i kandidat koji se kandidovao u izbornom postupku za direktora preduzeća što je zapravo jedna apsurdna situacija, ali u suštini nije bila protivzakonita jer zakon to nije zabranio'', rekla je Obradović.

Ona je, međutim, napomenula da inicijative ne budu uvek uvažene.

''Kada je propis još u fazi izrade i usvajanja može da se kaže da su određena mišljenja Agencije uvažavana, međutim kada Agencija podnosi inicijative za izmene već postojećih propisa onda je tu situacija teža i retko se izlazi u susret takvim zahtevima, bar Agencija nije imala takav slučaj'', rekla je Obradović.

Ipak, u Agenciji smatraju da je ovo dobar momenat da se urade izmene i da se unaprede propisi jer su izbori za direktore javnih preduzeća najavljeni na lokalnom i na nivou Republike, kaže Obradović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: