Skupi penali zbog kredita

Zbog neiskorišćenih kredita, prošle i ove godine, Srbija je iz budžeta morala da plati penale u iznosu od 12,5 miliona evra.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 28.08.2014.

16:41

Default images

Prema podacima Uprave za javni dug, kredite su za projekte uzimala javna preduzeća, ali i pojedina ministarstva.

Uradiš projekat, uzmeš kredit, ne realizuješ projekat - platiš penale. Zvuči kao jednostavna matematika, ali ozbiljno udara po džepu - 12,5 miliona evra za poslednje dve godine. Ukupna vrednost pozajmica koje nisu iskorišćene iznosi 2,7 milijardi evra odobrenih za 37 projekata. Tu prednjači EPS, ali ga prate Železnice, Koridori, pa i Srbijagas. Na projektima su pali i u Vladi. Pored ova dva, na jednom projektu penale smo platili i zbog Ministarstva privrede.

Ministarstvo finansija zna da plaćamo namete za sredstva koja nismo iskoristili.

"Mislim da nema razloga za tako nešto. Nemačka delegacija će biti u Beogradu u oktobru mesecu, gde ćemo pogledati ponovo sve projekte koji su u toku i pokušati da prevazidjemo sve to. Da iskorostimo sredstva koja su na raspolaganju - reč je o nekih 130-140 miliona evra u vrlo važnim oblastima", kaže ministar privrede Dušan Vujović.

Padamo na ispitu jer nemamo kvalitetnu projektnu dokumentaciju i to ima svoju cenu, objašnjava ekonomista Nebojša Savić.

"Direktna šteta je ono što moramo da plaćamo kao finansijsku obavezu, jer ovde postoje obaveze koje moramo da plaćamo čak i kad ne koristimo sredstva koja smo dobili. To je jedna stvar. Ali mnogo veći trošak je činjenica da nismo uspeli da realizujemo projekte koji su nam dragoceni za razvoj. Mi imamo mnogo dobrih ideja, ali ne umemo da ih realizujemo. Naš mentalitet je takav da smo površni, da nismo spremni do kraja da završimo utakmicu koju smo započeli, utakmicu u kojoj počnemo da vodimo, na kraju je gubimo i to je deo našeg mentaliteta", kaže Savić.

Veoma dobro bi bilo ako bi se inostrana pomoć koju dobijamo usmerila i na to da nas uče kako treba da se realizuju projekti - vreme nam je isteklo, dajte da spasemo šta možemo, poručuje profesor Savić.

- U prilogu je tabela sa podacima iz Uprave za javni dug. .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: