"Stiže Trak lajt, zapošljava 1.500"

Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je investiciju nemačke kompanije Trak lajt, koji će u Ćupriji zaposliti 1.500 radnika.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 28.08.2014.

15:46

Default images

Vučić je danas, posle prvih susreta u Berlinu, na konferenciji "Zapadni Balkan", kazao da je ugovor s Trak lajtom potpisan u sredu, a to će biti prva nova fabrika u Ćupriji posle 40 godina.

Uz to, Trak Lajt ima osam pogona širom sveta sa 3.500 zaposlenih i prometom od oko pola milijarde evra, a proizvodi delove za automobile za velike kuće kao što su Audi, Mercedes, BMW.

"Neki od naših ljudi, čak i visoki zvaničnici, govorili su kako ta kompanija uopšte ne postoji, pa su ljudi kod mene u vladu donosili te delove da pokažu kako je reč o moćnoj kompaniji", izjavio je Vučić tim povodom.

Nemačka kompanija i opština Ćuprija su, inače, još u martu ove godine potpisale Memorandum o razumevanju, a Vučić je tada rekao da Srbija mora da bude centar automobilske industrije jugoistočne Evrope, kao i da mora da ima još 100 ili 200 fabrika kao što je Trak lajt.

Generalni direktor fabrike Trak lajt za Evropu Štefan Fingsten rekao je tada da je kompanija ćerka firma američke korporacije Penke, koja ima godišnji obrt od oko 20 milijardi dolara.

"Nadamo se da će ubuduće u fabrici u Ćupriji biti i 4.000 zaposlenih. Ulazak na srpsko tržište je dugoročni projekat, jer nameravamo da u Srbiji ostanemo dugo i da uložimo 10 miliona evra u mašine", rekli su tada predstavnici Trak lajta za RTS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

175 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: