"Brze pruge" kreću krajem novembra

Radovi na dvokolosečnoj pruzi na "koridoru 10" Gilje - Ćuprija – Paraćin trebalo bi da budu završeni 18. novembra.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 28.08.2014.

14:18

Default images

Italijanski konzorcijum "Armatori Feroviari", koji izvodi radove, nije ih prekidao ni zbog godišnjih odmora, kako na trasi tako i na stajalištu Gilje, kao i prilikom elektrifikacije, a u toku su završni radovi na nadvožnjaku.

"Srbija dobija jednu jako dobru deonicu dvokolosečne pruge projektovanu za brzine vozova od 160 kilomatara na sat", izjavio je odgovorni izvođač radova Željko P. Marković.

Reč je o deonici od 10,5 kilomatara, za brzine od 160 kilomatara na sat koja će koštati 16,2 milona evra. Sredstva su obezbeđena iz kredita Evropske investicione banke, a investitor je Železnica Srbije.

Ovo su prvi kilometri nove moderne pruge u Srbiji posle 25 godina, dodao je Marković, ističući da će radovi biti intenzivirani od 1. septembra.

Radovi na mostu na Moravi, koga rade "Mostogradnja" Beograd i "Goša FOM" iz Smederevske Palanke, izvode se prema planiranoj dinamici.

Trasa koja je bila u zaostatku od mosta na Moravi do Ćuprije će biti putpuno završena ove nedelje. Ćuprija će biti sporedna stanica na "koridoru 10" i biće povezana sa Paraćinom posebnim kolosekom preko novoizgradjenog trećeg koloseka, napomenuo je Marković.

Sav saobraćaj će se, dodao je on, odvijati novoizgrađenom prugom Jagodina - Gilje- Paraćin, u stanicu Ćuprija će ulaziti samo lokalni vozovi i vozovi namenski za potrebe privrede Ćuprije.

"Ideja je da se fazno puštaju elementi nove trase, tako da je definitivan završetak radova planiran za 18. novembar", rekao je Marković.

Ugovor o izgradnji pruge, Železnice Srbije i italijanski konzorcijum potpisali su jula 2012. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: