Od 58 firmi samo ime - sve u stečaj

Među 502 firme za koje država trenutno ispituje zainteresovanost investitora, postoji 58 društvenih preduzeća koja sigurno neće dobiti novog vlasnika.

Srbija

Izvor: Novosti

Četvrtak, 28.08.2014.

12:31

Default images

Razlog je jednostavan: one fizički ne postoje na zvaničnoj adresi. Ove firme time, praktično, već ispunjavaju uslove za stečaj. Uz to, one nemaju imovinu, zaposlene, delatnost.

Prema podacima koje je Novostima dostavila Agencija za privatizaciju, nijedno od ovih 58 preduzeća ne nalazi se na zvaničnoj adresi upisanoj u Agenciji za privredne registre. Od toga, svega 25 njih predaje svoje završne račune u zakonom predviđenom roku, ali u tim izveštajima, najčešće stoje - nule. Na listi uglavnom preovladavaju trgovinska preduzeća. Međutim, ima i neobičnih izuzetaka, poput preduzeća „Aerodrom parking“, na primer. Njegov osnivač je Republika Srbija, a u Registru finansijskih izveštaja nema nijednog njegovog završnog računa u protekle tri godine. Broj zaposlenih - nula.

Među ovim preduzećima nalazi se i „Klokot banja“ iz Bujanovca. Sama banja, doduše, nalazi se na Kosmetu, u opštini Vitina, a ovo preduzeće u Bujanovcu osnovano je krajem 1989. godine, a kao osnovna delatnost registrovana je proizvodnja osvežavajućih pića i mineralne vode. Iako nema nijednog zaposlenog, „Klokot banja“ uredno predaje završne račune. Od 2010. do danas - nije zabeležen ni dinar prometa.

I za izdavačko preduzeće „Jugoslovenski leksikografski zavod“ iz Beograda izvesno je pokretanje stečajnog postupka. Preduzeće je osnovano 1991. godine, nema zaposlenih, nije poznato kada je poslednji put predalo završni račun. Iste godine osnovana je i „Birooprema omladinska knjiga“ u Beogradu. I ostatak priče je isti: nema zaposlenih, nema završnih računa, nema uknjižene imovine ...

"Za ovih 58 društvenih firmi, može već 16. septembra, kada se okonča javni poziv investitorima, da se pokrene stečajni postupak. To je sada u nadležnosti Agencije za privatizaciju. Ove društvene firme postoje samo na papiru, a kontrolom na terenu nismo ih pronašli na registrovanoj adresi", kažu u Agenciji za privatizaciju.

Na ovoj listi je i „Poljoopskrba“ iz Novog Sada. Firma je registrovana 1993. godine za trgovinu na veliko poljoprivrednim mašinama, opremom i priborom. Ona, ipak, ima jednog zaposlenog i čak beleži i promet, ali tokom 2012. godine, uz gubitak od 20 miliona dinara. Lanjske završne račune, pak, firma nije predala u zakonskom roku.

Sudeći prema navodima Republičkog geodetskog zavoda, ovo preduzeće jedno je od pet sa liste koje u vlasništvu imaju nepokretnosti. Osim „Poljoopskrbe“, ovu vrstu imovine imaju i „Prvi maj standard“ Babušnica, „Semenarna“ Novi Sad, beogradski „Magros eksport-import“, i „Centar za strategijske studije“.

Među firmama sa liste ipak ima i onih koji beleže simboličan promet tokom prošle godine. Prema podacima Agencije za privredne registre vojvođansko poljoprivredno preduzeće „Jermenovci“ lane je upisalo poslovni prihod od 67.000 dinara. Preduzeće nema zaposlenih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: