UPPR Termoelektra za kraj stečaja

Radnici Termoelektra i poverioci predali su Privrednom sudu u Beogradu plan reorganizacije te kompanije, koji predlaže jedinstven model za izlazak iz stečaja.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 27.08.2014.

12:33

Default images

Planom reorganizacije predviđa se konverzija potraživanja poverilaca u kapital firme, čime bi ta kompanija prva u Srbiji na taj način izašla iz stečaja, saopštio je poverenik Sindikata metalaca pri SSSS, Aleksandar Vesković.

Ideja je da trenutni poverioci postanu vlasnici kompanije, navodi se u saopštenju i dodaje da bi "ovakva ideja napravila revoluciju u stečajnim postupcima i svi poverioci bi namirli 100 odsto potraživanja".

Zainteresovani strateški partneri iz inostranstva, kako se ističe, podržavaju tu ideju i imaju volju da ulože u obnovu Termoelektra.

Vesović je ranije izjavio da su radnici Termoelektra pronašli strateškog partnera koji je spreman da uloži u oživljavanje tog nekadašneg giganta, ali da to ne dozvoljava fiktivni Odbor poverilaca. Reč je o strateškom partneru, koji je samo jedan od nekoliko stranih kompanija iz Bugarske, Nemačke i Madjarske, koje su zainteresovane za partnerstvo sa tom srpskom firmom u stečaju.

Termoelektro je 2008. godine prodat "Konfitrejdu" iz Ženeve, kompaniji koja je u tom trenutku imala jednog zaposlenog.

Predstavnici radnika tvrde da su novi vlasnici prvo umanjili vrednost akcija kompanije za oko 100 puta, zatim su otpuštali zaposlene i zapošljavali nove, zaduživali firmu, pravili mnoge sumnjive i fiktivne ugovore, ispumpavali pare iz firme na Kipar i na kraju oterali preduzeće u stečaj.

Zaposleni tvrde da raspolažu dokumentacijom o bankarskim transakcijama od oko 150 miliona evra prometa kojima treba ući u trag, nakon što su ta sredstva nestala na Devičanskim ostrvima, Kipru ili republikama bivšeg ŠSR-a.

Termoelektro postoji od 1948. godine, a njegovi radnici nekada su bili angažovani na mnogim renomiranim projektima širom Evrope i u Srbiji.

Termoelektro, kako je navedeno u saopštenju, danas u stečaju može biti model za opstanak firmi u restrukturiranju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: