Žeželjev most već kasni godinu

Rok za izgradnju Žeželjevog mosta u Novom Sadu već je probijen za godinu dana, most je nezavršen, a radovi su obustavljeni.

Srbija

Izvor: Novosti

Utorak, 26.08.2014.

10:51

Default images

List Novosti piše da se o nastavku finansiranja i izgradnje tog infrastrukturnog projekta pregovaralo u ponedeljak na sastanku predstavnika Ministarstva građevina, Železnica Srbije, grada Novog Sada i AP Vojvodine.

Dogovoreno je, kako piše list, da se špansko-italijanskom konzorcijumu AZVI odobre dodatna sredstva, da bi posao opet bio pokrenut, a most konačno i završen. "Više je razloga da se s tim požuri, od značaja tog objekta pre svega za saobraćaj na evropskom železničkom koridoru 11, a onda i za stavljanje u punu funkciju Beogradskog keja. Otuda i saglasnost svih koji su o tome razgovarali", kaže Olivera Simović iz Zavoda za izgradnju grada, koja je na sastanku u Beogradu predstavljala grad Novi Sad.

ZIG je, inače, u ime grada jedan od direktnih finansijera, u ime AP Vojvodine tu funkciju ima Fond za kapitalna ulaganja, a investitor je Vlada Srbije u čije ime ceo projekat vode Železnice Srbije.

Iznos dodatnih sredstava za AZVI oko kojih je postignuta saglasnost je, prema našim saznanjima, 2,7 miliona evra. Špancima i Italijanima će, međutim, na to biti dodato još 1,7 miliona evra, koje se u osnovnom ugovoru, vrednom 45,3 miliona evra, vode kao sredstva za rezervu. Nešto će pridodati i ŽS, tako da će ukupna vrednost dodatnih sredstava za gradnju Žeželjevog mosta biti oko pet miliona evra.

"Time će, praktično, biti neutralisani dosadašnji odštetni zahtevi, koje je AZVI ispostavio", kaže izvor Novosti u ŽS. "To, međutim, ne znači da u nastavku radova ne treba očekivati i nove troškove i da je sada ukupna cena konačna".

Od pomenutih 45,3 miliona evra, 26,2 miliona je obezbedila EU, a od preostalih 19,1 milion, dve trećine su finansijska obaveza AP Vojvodine, a jedna trećina grada Novog Sada.

Uz saglasnost o iznosu dodatnih sredstava, sa konzorcijumom AZVI je postignut dogovor da most treba da bude završen do marta 2016, s tim što bi železnički saobraćaj na njemu mogao da se odvija već od kraja 2015.

Da podsetimo, prema izvornom ugovoru, most je kompletno trebalo da bude završen u septembru 2013.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: