"Čigotu ne treba privatizovati"

Specijalna bolnica Čigota ne treba da bude privatizovana na način na koji su se dosada vršile privatizacije u Srbiji, izjavio je direktor Aleksandar Simić.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 25.08.2014.

16:25

Default images

"Specijalna bolnica Čigota na Zlatiboru, koja ove godine slavi jubilej od 50 godina postojanja, posluje na zadovoljavajućem nivou i nije ni u stečaju ni u restruktuiranju", naglašava Simić.

On podseća da se u ovoj bolnici pacijenti iz zapadne Srbije leče od hipertireoze, karcinoma štitne žlezde, metaboličkih poremećaja i dolaze na rehabilitaciju posle ortopedskih operacija

"Imamo loš primer privatizacije ovakvih ustanova u Sloveniji, gde su posle prodaje svi rehabilitacioni centri pretvoreni u velnes centre potpuno zanemarivši medicinsku delatnost u njima i imaju sada problem sa rehabilitacijom svojih pacijenata", ističe Simić.

Prema njegovim rečima neophodno je pre privatizacije uraditi detaljnu analizu svih rehabilitacionih centara u Srbiji, od toga kojom dijagnostikom se bave, šta leče do potreba države za tim uslugama.

U Čigoti je 217 zaposlenih, od čega 80 medicinskog osoblja, a samo 12 radnika je na platnom spisku Ministarstva zdravlja, dok se ostalima lični dohodak isplaćuje iz sopstvenih sredstava.

Smeštajni kapaciteti su 350 ležajeva,od čega je 73 namenjeno pacijentima.

"“Pacijenti u Čigotu dolaze preko PIO fonda. Razvili smo i fizikalnu medicinu, tako da imamo do 40 pacijenata operisanih u užičkoj Opštoj bolnici na ranoj rehabilitaciji. Jedini u Zapadnoj Srbiji imamo terapijski blok iz nuklearne medicine za lečenje karcinoma štitaste žlezde radio jodnom terapijom"”, naglašava Simić.

Program lečenja gojaznosti Čigota poslednjih godina beleži porast od 20 odsto više korisnika od kojih ima i onih iz Australije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Od pre 6 godina u ovoj specijalnoj bolnici sprovodi se i program prevencije dečje gojaznosti Čigotica, koji se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja.

"“Čigota je i naučno nastavna baza Medicinskog fakulteta u Beogradu, čiji profesori endokrinolozi, endohirurzi, neurohirurzi i kardiolozi svakog vikenda primaju pacijente na Zlatiboru. Sarađujemo i sa Medicinskim fakultetom iz Foče i njihovi studenti u Čigoti obavljaju vežbe iz nuklearne medicine”", kaže Simić.

Po njegovim rečima, interes celog ovog regiona i pacijenata je da ova ustanova nastavi da radi na način kao i do sada.

"“Treba misliti o pacijentima jer bi privatizacijom sve to bilo ugroženo. Mnogo bolji model za nas bi bilo privatno-javno partnerstvo"”, naglašava Simić.

On ističe i da do sada nije bilo razgovora sa zainteresovanim kupcima za Specijalnu bolnicu Čigota na Zlatiboru, koja je odlukom Višeg suda pripala PIO fondu, koji je učestvovao u njegovoj izgradnji i koji je 2007.godine, kada je vlada takođe raspisala privatizaciju, to stopirao tužbom, koja je nedavno dobila sudski epilog.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: