HE: Blokirali račune umrlima

Ni mrtvi nemaju mira kad ostave dug bankama, a još manje imaju njihova deca i drugi nasljednici. Oni ostaju bez svega, a da toga nisu ni svjesni.

Srbija

Izvor: Seebiz.eu

Subota, 23.08.2014.

14:55

Default images

Prema podacima udruženja Blokirani oko 10.000 umrlih građana također ima blokirane račune.

"Svaki dan mi se javljaju deca kojima su nekoliko godina nakon smrti roditelja blokirani svi računi i kojima imovina dolazi pod blokadu zbog nepodmirenih računa umrlih roditelja. Redovno se događa da prođe ostavinska rasprava i da deca naslede imovinu roditelja, a da ne znaju da postoji negde zaboravljeni i nikad plaćeni račun. Ti predmeti čuče u fiokama javnih beležnika i oni ih se sete nakon nekoliko godina", govori osnivačica udruženja Blokirani Miriam Kervatin.

Naslednici se ovako bukvalno preko noći nađu u najgoroj noćnoj mori, a da u prvi tren nisu ni svesni što se događa.

"Najprije moraju da plate oko 50 kuna da im ispišu podatke ko im je i zašto blokirao na račun. Onda počinje mukotrpna borba da im se računi deblokiraju. Postoje i slučajevi kad su dugovi toliki da ih ne mogu ni platiti", kaže Kervatin koja se srela i sa slučajem kad su u blokadi završili i supruga i deca pokojnika.

Sudija jednog županijskog suda koji je hteo ostati anoniman kaže da ovakvi slučajevi nisu retki.

"Ako neko umre, onda supruga ili deca nasleđuju svu imovinu, ali i sve ono što je pokojnik dugovao", avodi ovaj sudija.

Tako su se mnogi našli u nebranom grožđu jer na ostavinskim raspravama mogu birati žele li naslediti imovinu pokojnika, ali onda i dugove, ili se žele svega odreći.

Jedino što ih u tom slučaju može spasiti je moguća zastarelost za neplaćeni račun. Pojedinac se mora sam pozvati na zastarelost jer mu je niko po automatizmu neće dodeliti i blokda računa će svejedno ići.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: