Za isto grejanje dva računa

Domaćinstva, koja su priključena na toplane, a imaju kalorimetre za merenje toplotne energije po utrošku, mogla bi da dobijaju dvojne račune za grejanje.

Srbija

Izvor: Politika

Subota, 23.08.2014.

14:35

Default images

Jedan gde će biti obračun prema metru kvadratnom i drugi prema isporučenoj toplotnoj energiji. Tako će svi oni koji veruju da su se pokajali što su ugradili kalorimetre moći na licu mesta da uporede račune i vide šta im je isplativije – grejanje po utrošku ili po kvadratu.

Ugradnju opreme u stanovima, po radijatoru (košta oko 50 evra), trebalo bi da finansiraju sami građani i da ih otplaćuju kroz račune. U grejnoj sezoni račun će diktirati potrošnja, dok bi se ostalih meseci samo plaćali fiksni troškovi, što je oko trećine zimskog računa.

Istovremeno Zakon o efikasnom korišćenju energije obavezuje toplane da od 15. oktobra ove godine obračunavaju grejanje po utrošku. Međutim, Udruženje toplana Srbije, traži od ministra energetike da tu odluku odloži za godinu dana, jer neke toplane, zbog poplava, nisu za to spremne.

Naplata po potrošnji znači da građani, odvrtanjem i zavrtanjem ventila na radijatorima, odlučuju kada će se i koliko grejati, od čega će zavisiti i njihov račun. Međutim, za to tehnički nije spremna većina toplana, niti domaćinstva priključena na toplane. Zbog toga u Udruženju toplana mole da se novi sistem naplate odloži do sledeće grejne sezone.

Računice pokazuju da naplata grejanja po utrošku građanima može da smanji mesečni račun za trećinu, a toplanama potrošnju energenata za četvrtinu. To, međutim, nije baš tako u šta su uverili Pančevci koji su se javili našoj redakciji objašnjavajući da su se pokajali što su uveli kalorimetre, jer su im računi sada veći nego ranije.

Milovan Lečić, predsednik Udruženja toplana Srbije, smatra da je predlog za odlaganje opravdan, ali da svakoj lokalnoj samoupravi ostaje da odluči kako će toplane u njihovim gradovima obračunavati grejanje od 15. oktobra kada bi trebalo da startuje grejna sezona.

Naplatu po utrošku, od 59 toplana, primenjuje samo sedam. Uprkos teškoćama, još nekoliko toplana uspelo je poslednjih meseci da se pripremi za novi obračun grejanja.

U Udruženju toplana objašnjavaju da do većih računa može doći kada se u zgradama s kalorimetrima ukupna količina potrošene energije raspoređuje na sve korisnike, ali onda neko otkaže grejanje, količina počinje da se deli na manji broj domaćinstava, pa je cena i viša.

Jovan Jovanović, član Nacionalnog saveta za zaštitu potrošača, kaže, da je nakon završetka prošle grejne sezone veliki broj građana imao primedbe na način obračuna i visinu cena fiksnih i varijabilnih troškova, zbog čega se traži njegova ispravka.

Nakon analize cena grejanja, objavljenih na sajtu Udruženja toplana Srbije, utvrdili smo da se cene fiksnih i promenljivih troškova grejanja razlikuju između gradova. Cene su u Nišu među najvišim, kaže on i dodaje da je postojeći tarifni sistem predvideo opravdane fiksne i varijabilne troškove, s tim što se jasno vidi da je kodopravdanih troškova najveći trošak bruto zarada u toplani, objašnjava Jovanović.

Prevelik je, objašnjava on, i trošak objedinjene naplate, a nedopustivo je da građani kao opravdani fiksni trošak plaćaju i nenaplaćena potraživanja toplane.

"Posebno iritiraju stavke prikazane kao opravdani fiksni troškovi, poput troškovi solidarne pomoći, jubilarnih nagrada, otpremnina za socijalni program, reprezentacija, donatorstva i sponzorstva i troškovi za sportske aktivnosti", kaže Jovanović.

Zbog svega navedenog traži se da se za predstojeću grejnu sezonu utvrdi nova cena grejanja, tako što će se preispitati stavke fiksnih troškova, kao i da se varijabilni troškovi odrede na osnovu stvarno utrošene energije, zaključuje Jovanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

19 h

Podeli: