Poskupljenje struje diže inflaciju

U narednim mesecima, pored poskupljenja struje, ključni faktor porasta inflacije biće iščezavanje dezinflatornog uticaja cena hrane, kaže Jorgovanka Tabaković.

Srbija

Izvor: Blic

Subota, 23.08.2014.

13:12

Default images

Guverner dodaje da je to i očekivano imajući u vidu da su upravo prošlogodišnja pojeftinjenja voća i povrća najznačajniji razlog privremenog odstupanja inflacije od ciljanog okvira u ovoj godini.

Posledica tih pojeftinjenja je da su cene voća i povrća relativno niske. U narednom periodu postepeno će se smanjivati njihov negativan doprinos cenovnom rastu, tvrdi Tabaković.

Prema njenim rečima, povećani interes za našim proizvodima, a pre svega hranom od strane ruskih firmi ne bi trebalo da ima značajnije efekte na cene u Srbiji.

"Ukoliko do kraja poljoprivredne sezone ne dođe do većih iznenađenja, ovo će, uprkos majskim poplavama, biti jedna od boljih sezona u poljoprivredi. Pored toga, na svetskom tržištu od sredine maja došlo je i do značajnijeg pada cena primarnih poljoprivrednih proizvoda. Imajući to u vidu, samo nekontrolisani izvoz može da dovede do kratkotrajnih nestašica pojedinih proizvoda na domaćem tržištu, ali sam sigurna da mi kao država to nećemo dozvoliti", tvrdi Tabaković.

Ona podseća i da bi rebalansom budžeta trebalo da se ozvaniče predviđene mere koje bi dovele do smanjenja rashoda države, a svako njihovo odlaganje nesrazmerno bi uvećalo potrebu za štednjom u narednom periodu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: