Plene imovinu i za 100 dinara duga

Privatni izvršitelji zakucaće od ponedeljka na vrata 100.000 domaćinstava koja nisu platila stare dugove za struju.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 23.08.2014.

09:00

Default images

Svi koji imaju zaostale račune zaključno sa novembrom prošle godine, imaju još osam dana da ih izmire.Ako ne plate dažbine iz „stare fioke“, izvršitelji će se naplaćivati od plata, penzija, računa u banci, a neki mogu da ostanu i bez nepokretnosti.

Na listi su i oni koji duguju - svega 100 dinara za kilovate!

Prvi predmeti stigli su izvršiteljima u četvrtak, a posao je preuzelo 75 kancelarija iz Beograda, iako su dužnici širom Srbije, jer je po zakonu nadležnost izvršitelja po sedištu poverioca, objašnjava za „Novosti“ Svetlana Manić, portparol Komore izvršitelja.

"Izvršitelji će prvo dužnicima poslati od nedelje zaključke o izvršenju, sa tačnim iznosom duga, kamate i troškova postupka. Građani imaju rok od osam dana od dobijanja zaključka da plate obaveze. Ako ih ne izmire, moraće da plate u postupku prinudnog sprovođenja, ali onda rastu i troškovi postupka i troškovi kamate, odnosno celo zaduženje. Dužnicima je najjeftinije da dug izmire odmah", kaže Manić.

Opomene će stići onim dužnicima koji nisu platili stare račune zaključno sa julom i avgustom prošle godine, a od svoje distribucije su dobili opomenu, objašnjava Goran Radenković, direktor Sektora za operativnu podršku u preduzeću „EPS Snadbevanje“.

"Izvršiteljima smo poslali podatke za dužnike koji duguju od 100 dinara pa naviše za električnu energiju. Opomene su im stizale tokom maja ove godine, a oni koji su se oglušili o njih, moraće da odgovaraju dalje. Ukupno 103.826 domaćinstava u Srbiji duguje 1,1 milijardu dinara. Rok za zastarenje dugovanja je godinu dana, pa, da ih nismo uveli u postupak prinudne naplate sada, sve bi to zastarilo", objašnjava Radenković.

Prosečni dužnik u našoj zemlji ima prošlogodišnjih neizmirenih računa za struju u vrednosti od oko 10.000 dinara.

Najveće zaostale komunalije za električnu energiju lane nisu platili Vojvođani, koji duguju prosečno 12.900 dinara za kilovate, a najniže iznose duguju Beograđani i to oko 4.800 dinara u proseku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

126 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: