Kako pomiriti EU i RU i da zaradimo

Srbija nema mnogo šta da ponudi ruskom tržištu osim voća i povrća, izjavio je danas za Tanjug profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Miladin Ševarlić.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 22.08.2014.

15:47

Default images

Međutim, on kaže da bi Srbija mogla da pomogne evropskim farmerima i potrošačima u Rusiji, a da pri tom ne krši sankcije.

"Vidim šansu da srpski poljoprovrednici saradjuju sa evropskim farmerima i od njih uvezu repromaterijal za tov svinja i junadi. To znači da prasad i telad, sa ovim ovogodišnjim nadprosečnim obimom proizvodnje kukuruza dodatno utovimo jedan ili dva kontigenta svinja u ovoj godini i jedan kontigent junadi u ovoj i prvoj polovini iduće godine, i da to izvezemo u Rusiju", kazao je Ševarlić.

Na taj način bi Srbija pomogla farmeruima u EU i potrošačima u Ruskoj Federaciji, a ne bi kršila sankcije EU niti bi izneverila poverenje Rusije.

Srbija, kaže on, praktično nema potencijale u stočarskoj proizvodnji za bilo kakav značajniji izvoz na bilo koje tržište.

"Mi smo u pogledu spoljno trgovinskog bilansa deficitarni sa stočarskim proizvodima jer veću vrednost uvozimo stočarskih proizvoda nego što izvozimo", istakao je Ševarlić.

Kaže i da osim voća i povrća, Srbija na rusko tržište može u skromnim količima da izveze stočarske preradjevine, a možda i nešto od mlečnih proizvoda.

Ipak, smatra da EU nema moralno pravo da očekuje da Srbija uvede sankcije Rusiji jer, kako kaže, naša zemlja još nema pristupa evropskim fondovima za poboljšanje konkurentnosti srpske poljoprivrede i fondovima za poboljšanje ravnomernijeg regionalnog razvoja ruralnih područja.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je ranije danas da će Srbija poštovati volju Evropske unije i neće davati subvencije za izvoz svojih prozivoda u Rusiju, ali i da Ruskoj federaciji neće uvoditi sankcije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: