Motivisaćemo vas da plaćate Busplus

Smanjenje broja vozila gradskog prevoza za 10 odsto, od 1. septembra, kada će početi zimski red vožnje, neće važiti u saobraćajnim špicevima.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 22.08.2014.

15:19

Default images

Povećanja cene gradskog prevoza neće biti, ali će na ulicama prestonice biti 110 vozila manje, zasad, samo autobusa. U Direkciji za javni prevoz kažu da građani neće osetiti tu meru, jer će ona važiti van "špiceva" i na linijama koje nisu opterećene.

Da bi se sagledalo koje su to linije i na kojima treba povećati, a na kojima treba smanjiti broj vozila, od 1. septembra svi putnici, i oni s mesečnim kartama, treba da ih overavaju pri ulasku u vozilo.

Prema podacima te direkcije, naplata karata upola je smanjena u odnosu na prethodne godine, pa je zato pokrenuta akcija "animiranja" građana da plaćaju prevoz. Od početka narednog meseca najavljeno je i da će biti više kontrolora koji bi išli zajedno s komunalnim policajcima.

Direktor Direkcije Uglješa Mitrović rekao je za Tanjug da redukcija broja vozila neće važiti pre podne od šest do devet i po podne, od 14 do 18 časova, kao i da se sve čini da to ne bude na štetu građana.

Namera nam je, rekao je Mitrović, da motivišemo građane da počnu da plaćaju karte za prevoz kako bi se uveo red. Tog reda sada nema, a u gradskom prevozniku je sve devastirano, kaže Mitrović i dodaje da polovina građana koji prevoz koriste ne plaćaju kartu.

Kaže i da istovremeno gradski budžet na ime subvencija gradskom prevozniku izdvaja više od 800 miliona dinara mesečno.

Mitrović, međutim, nije mogao da precizira na kojim linijama će biti smanjen broj autobusa, ali je dodao će to svakako biti na linijama na kojima nema gužvi.

Ističe da građani moraju pri ulasku u autobus da overavaju svoje karte kako bi se sagledao broj putnika na određenoj liniji, što bi bio pokazatelj toga na kojim linijama treba smanjiti, a na kojim povećati broj vozila.

"Apelujem da se krene sa validiranjem karata, jer ceo sistem nema smisla ako se one ne overavaju. Svuda u svetu se to radi i to je najbolji način organizacije mreže linija", podvukao je Mitrović.

Sagovornik Tanjuga je najavio da će naplata kazni ubuduće biti ažurnija, odnosno da više ne treba da važi mišljenje "neću platiti kaznu i nikada mi neće stići opomena.

"Slušam da ljudi u Novom Sadu plaćaju kartu, a kad dođu u Beograd to ne čine, zato što je uvreženo uverenje da se ovde prevoz ne plaća - takva je atmosfera i to je jako loše", rekao je Mitrović istakavši da vozila gradskog prevoza troše pet miliona litara goriva mesečno i to, kako je rekao, košta.

Mitrović je najavio i proširenje ponude karata, kao i nov tarifni sistem, koji treba da zaživi od 1. januara naredne godine, a koji bi, između ostalog, trebalo da donese zonski sistem i obezbedi racionalniji rad i uštede.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

129 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

21 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

6 h

Podeli: