NIS: Remont rafinerije u Pančevu

NIS će započeti 1. septembra planski remont na svim rafinerijskim procesnim postrojenjima u Pančevu, koji će trajati do 30. septembra.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 22.08.2014.

12:43

Default images

Tom prilikom će paralelno biti sprovedena i dodatna modernizacija na rafinerijskim kapacitetima, saopšteno je danas iz te kompanije.

Ukupna vrednost svih remontnih radova procenjuje se na blizu 490 miliona dinara, a tržište će biti uredno snabdeveno svim vrstama naftnih derivata, jer je NIS unapred stvorio zalihe gotovih proizvoda tokom mesečnog remonta.

Cilj remonta rafinerije u Pančevu je da se obezbedi pouzdan rad proizvodnih postrojenja i poveća obim proizvodnje naftnih derivata vrhunskog kvaliteta, i tom prilikom će biti obavljena kontrola, zamena i inspekcija rafinerijske opreme.

Tehničko-tehnološka unapređenja i rekonstrukcije koje će se obaviti, rezultiraće većom poslovnom efikasnošću rafinerijske prerade NIS-a.

Ova ulaganja obezbediće još veću proizvodnju belih derivata: benzina, dizela i mlaznog goriva kvaliteta standarda evro 5. Novi iskorak u optimizaciji rafinerijske prerade otvoriće vrata i za veći izvoz kvalitetnih derivata na tržišta zemalja u ovom regionu.

U okviru planskog zastoja, ukupno će se realizovati 33 projekta iz oblasti investicionog održavanja, među kojima su nastavak automatizacije proizvodnog procesa na nizu primarnih i sekundarnih rafinerijskih postrojenja, kao i ugradnja najmodernijih sistema za optimizaciju sagorevanja na pećima, što će obezbediti energetske uštede i do 20 odsto.

Projektima zatvorenog sistema dreniranja i zatvorenog sistema uzimanja uzoraka kod peći, čija realizacija će započeti tokom septembra a nastaviće se u periodu komercijalnog rada, pored ekoloških koristi, će obezbediti veću produkciju belih derivata.

U okviru kapitalnog remonta realizovaće se i devet investicija u oblasti elektro snabdevanja, a reč je o rekonstrukcijama u trafo stanicama gde će se stara oprema zameniti savremenijom, što će doprineti pouzdanijem i bezbednijem radu Rafinerije.

Pored toga, biće izvršena rekonstrukcija na kotlovima u energani i obavljeno niz intervencija na rafinerijskoj opremi, poput kontrole ispravnosti preko deset hiljada mernih instrumenata i 600 sigurnosnih ventila, te čišćenje preko 150 razmenjivača toplote različitih fluida, koji predstavljaju ključni deo u procesu rafinerijske prerade.

Za radove na planskom remontu biće angažovano preko 2.000 radnika, od kojih će ključne poslove obavljati zaposleni u kompanijskom Bloku Servisi, dok će iz Bloka "Prerada" biti angažovano više od 300 zaposlenih.

Ukupna vrednost svih remontnih radova procenjuje se na blizu 490 miliona dinara.

Sve planske obaveze koje ima prema svojim klijentima, NIS će nastaviti da izvršava i tokom izvođenja remontnih radova, sa ciljem da tržište bude uredno snabdeveno svim vrstama naftnih derivata. Kompanija je već unapred stvorila zalihe gotovih proizvoda, zbog čega su obezbeđene dovoljne količine naftnih derivata tokom mesečnog remonta.

"Sve radne aktivnosti tokom planskog remonta u Rafineriji nafte Pančevo u potpunosti su usklađene sa ekološkim propisima. Takođe, sve delatnosti u rafineriji se sprovode prema usvojenoj korporativnoj politici zaštite životne sredine, industrijske bezbednosti, i bezbednosti i zdravlja na radu, kao i na principima održivog razvoja kroz smanjenje negativnih uticaja delatnosti kompanije na životnu sredinu", izjavio je direktor Direkcije Proizvodnja Bloka "Prerada", Aurel Bogdan.

On je naglasio da NIS posebnu pažnju posvećuje unapređenju i efikasnom upravljanju sistemom zaštite životne sredine, navodi se u saopštenju NIS-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

12 h

Podeli: