BG: Nema para, 10% autobusa manje

Zimski red vožnje GSP Beograd, koji počinje 1. septembra, biće smanjen za deset odsto zbog nedostatka sredstava, kaže v.d. direktora Željko Milković.

Srbija

Izvor: Beta

Sreda, 20.08.2014.

12:15

Default images

"GSP mora da krene sa zimskim redom vožnje od 1. septembra, a on će biti redukovan za deset odsto zbog nedostatka sredstava. Ukoliko se nastavi ovakva situacija, GSP će biti prinuđen da pravi i veće redukcije", kazao je Milković novinarima u Beogradu.

On je prilikom predstavljanja akcije GSP-a "Za bolji prevoz i život u Beogradu" rekao da se time apeluje na putnike da plaćaju prevoz, jer to za Beograd godišnje znači 300 novih autobusa, 20 novih tramvaja i 160 kuća za poplavljene u Srbiji.

Akcija je pokrenuta zbog velikog broja građana koji ne plaćaju prevoz, a predstavnici GSP-a putnicima će deliti letke, s kojih se poručuje da plaćanjem prevoza Grad godišnje može biti bogatiji za 41 milion evra. U okviru akcije, do 1. septembra, na 15 punktova i terminusa zaposleni u GSP će deliti letke i razgovarati s putnicima o plaćanju i unapređenju javnog prevoza u gradu.

"Ako građani ne budu plaćali karte, to je u budžet grada, odnosno GSP-a, 400 miliona dinara mesečno manje, odnosno oko pet milijardi dinara godišnje", rekao je Milković dodajući da je naplata danas upola manja nego 2008. godine

Ističući da je trenutna situacija neodrživa, Milković je najavio uvođenje zonskog sistema u Beogradu, kao i promene tarifnog sistema, koji bi trebalo da "zaživi u punoj snazi" od 1. januara.

Kako je objasnio, radi se na izmenama tarifnog sistema, za šta su pretežno nadležni u Direkciji za saobraćaj i u Sekretarijatu.

Milković je najavio i da će od 1. septembra biti pojačane kontrole u prevozu, kao i da će uskoro morati svi da validiraju svoje kartice kada uđu u prevoz, bez obzira na to da li imaju mesečne markice.

"Kartice će biti stopirane ukoliko se ne izvrši validacija, a ponovno uspostavljanje režima za prevoz će koštati. Potrebna je velika ozbiljnost i moramo zajedno da se probudimo, jer ovako više ne može", podvukao je Milković, ističući da su penzioneri najredovnije platiše.

V.d. direktor GSP-a je zaključio da je to preduzeće u proteklih pet godina "devastirano", zbog čega se sada mora omogućiti održivost sistema kao najvažnijeg u Beogradu, bez koga grad ne može da funkcioniše.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

148 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: