Ko će kupiti srpske banje?

Na spisku preduzeća za privatizaciju nalazi se i 14 banja i specijalnih bolnica Srbije, za koje vlada veliko interesovanje, kažu u Agenciji za privatizaciju.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 19.08.2014.

17:34

Default images

Informacija o tome ko je zainteresovan za njih još nema, a moguće je da neki investitori čekaju još od 2008. godine, kada je bila pokretana inicijativa za njihovu privatizaciju.

"Banje nisu dosad privatizovane zbog nerešenih imovinskih pitanja, a sada vlada značajno interesovanje. U proces privatizacije biće uključene i druge državne institucije, koje su direktno ili indirektno zainteresovane za postupak - PIO, ministarstva zdravlja, turizma...", kaže za B92 v. d. direktora Agencije za privatizaciju Marijana Radovanović.

Ona kaže da vlada interesovanje za mnoga preduzeća nakon što je objavljen javni poziv i da sajt Agencije ima veliki broj poseta i iz zemlje i iz inostranstva. Ipak precizni podaci o zainteresovanim investitorima biće dostupni tek po isteku roka poziva - 15. septembra.

Do tada se Agencija trudi da što više promoviše poziv i privuče što više potencijalnih investitora. Ipak, već je poznato da je najveće interesovanje za firme iz sektora poljoprivrede, ali i za one iz metalurškog sektora.

"Poziv traje do 15. septembra. Potencijalni investitori će moći da predlože svoje modele privatizacije, dok preduzeća i dalje vrše popise i procene. Agencija će uvažavati ta pisma zainteresovanosti, ali i broj zaposlenosti, strateški značaj preduzeća, da li preduzeće ima tržište i proizvod. Do 30. oktobra dostaviće predloge ministarstvu privrede, na kome je odluka o modelu privatizacije", rekla je ona.

Na pitanje da li nekadašnji giganti, sada posrnule firme, mogu lako da nađu kupca, odgovor je - ne mogu, ističe Radovanovićeva, ali dodaje da je sa novim rešenjima, uz mogućnost strateškog partenrstva, moguće naći kvalitetne investitore za većinu.

Što se novinske agencije Tanjug tiče, Radovanovićeva kaže da ona nije na spisku za privatizaciju, jer za to nije pokrenuta inicijativa.

"Tanjug je javno preduzeće i 100 odsto je u vlasništvu Srbije. Za njegovu pivatizaciju do sada nikada nije pokrenuta inicijativa. U slučaju da bude pokrenuta incijativa za privatizaciju Tanjuga, Agencija za privatizaciju će sprovoditi taj postupak", rekla je ona.

Ona je rekla da je Agencija za privatizaciju 15. avgusta pokrenula postupak privatizacije za 73 medija i preduzeća koja se bave informisanjem, uvažavajući posebnost Zakona o javnom informisanju.

Na listi medija za koje je raspisan poziv nalaze se i izdavači dnevnika Politika i Dnevnik, lokalnih štampanih medija poput Glasa Podrinja, Pančevca i kruševačke Pobede.

Poziv je objavljen i za regionalne javne servise poput Studija B i RTV Kragujevac, Pančevo i Vranje, a tu su i novosadska televizija Apolo, televizije Pirot, Smederevo, kao i preduzeća za radio-program Zrenjanin, Subotica i Požarevac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: