Energotehnika ispumpava kop Tamnava

Posao ispumpavanja vode iz kolubarskog kopa ispumpavaće "Energotehnika Južna Bačka" iz Novog Sada i rumunska firma "SC NESS Proiect Europa SRL".

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 19.08.2014.

15:56

Default images

Na tender za ispumpavanje vode i mulja sa kopa "Tamnava-Zapadno polje" se prijavilo sedam ponuđača, a izabrana je ekonomski najpovoljnija ponuda, navodi se u saopštenju EPS-a.

Kriterijumi su, kako se navodi, bili cena i rok za ispumpavanje, a izabrani ponuđač je po oba ova kriterijuma dao najbolju ponudu.

"Energotehnika Južna Bačka" i rumunska firma "SC NESS Proiect Europa SRL" ponudili su 0,132 evra po kubiku ispumpane vode i mulja i rok od 90 dana za izvršenje posla.

Procenjena ukupna količina vode koju je potrebno ispumpati je 187 miliona kubnih metara, optimalna brzina ispumpavanja je od 20 do 30 kubnih metara u sekundi, a urađena studija je utvrdila da je moguće ispumpavanje maksimalno 50 kubnih metara u sekundi.

Nakon potpisivanja ugovora teče rok za obezbeđivanje garancija od maksimalno 15 dana. U tom periodu izabrani ponuđač obaviće pripremni deo posla - prevoz opreme i montažu.

EPS i RB "Kolubara" obezbediće platoe za postavljanje pumpi i rezervne opreme, trase za cevovod, prilazni put i obezbeđenje napona na licu mesta. Javno vodoprivredno preduzeće "Beogradvode" dalo je saglasnost da se iz kopa "Tamnava-Zapadno polje" ispumpava do 50 kubnih metara vode po sekundi, što je bio jedan od preduslova za početak posla.

Ministarstvo nadležno za zaštitu životne sredine dalo je saglasnost na monitoring vanrednog ispitivanja kvaliteta vode, koji je sačinila Agencija za zaštitu životne sredine.

Ugljenokop "Tamnava zapadno polje" u RB Kolubara poplavljen je u majskim poplavama, od kada je taj kop praktično postao veliko veštačko jezero i od kada je obustavljena proizvodnja uglja na toj lokaciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: