I vojvođanske oranice čekaju kupce

Od 37 poljoprivrednih preduzeća koja su se našla na spisku 502 firem za privatizaciju, nove gazde čeka 21 poljoprivredni kombinat u Vojvodini.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 19.08.2014.

14:36

Default images

To su, mahom, kombinati koji su nakon neuspelih privatizacija dospeli u okrilje Agencije, iz takozvanog zelenog pula, a zemljište tih preduzeća ima različite oblike svojine - od društvenih, preko privatnih, do "mešovitih" njiva.

Za dva meseca na novog gazdu može računati poljoprivredno preduzeće "Graničar" iz Gakova, sa 308 zaposlenih i oko 6.800 hektara zemljišta u privatnoj svojini, od čega je 4.378 hektara oranica, a u paketu s njim je i "Graničar-veterinar". "Omoljica" iz istoimenog mesta, s oko hiljadu hektara i 32 radnika, takođe čeka novu prodaju.

Na spisku preduzeća koja čekaju pisma o zainteresovanosti su i "Agrobačka" iz Bača, "Dolovo", "Doža Đerđ" iz Bačke Topole, "Aleksa Šantić", "Ratarstvo Tovarnik" iz Šida, "Branko Gledja" iz Banatskog Višnjićeva, "Nova obnova" iz Samoša, "Taraš"...

Prodaje se i Naučni institut Temerin koji ima 22 zaposlena, a objekti i nešto malo zemljišta, koje ta naučna kuća koristi, vode se kao državno vlasništvo.

Jedan od najvećih kombinata iz ove branše, koji se nada dobroj "udaji", jesu "Vršački vinogradi". Nakon poništenja prodaje kineskoj kompaniji "Guan Nan", procenjeno je da kapital vinskog giganta vredi 29,5 miliona evra. Kineska kompanija, kao jedini ponuđač, "Vinograde" je trebalo da kupi za oko pet miliona evra. U kompaniji ima 242 zaposlenih, a oko 1.700 hektara se vodi kao mešovita svojina.

Među preduzećima sa spiska Agencije za privatizaciju su i poljoprivredni kombinati za koje je država, izgleda, našla rešenje.

Reč je o kombinatima "Bačka" iz Sivca, "Jadran" iz Nove Gajdobre, "Agrobačka" iz Bača i "Mladi borac" iz Sonte. Za njih je potpisan ugovor o prodaji imovine zajedničkom preduzeću koje su osnovali Republika Srbija i kompanija iz Ujdinjenih Arapskih Emirta "Al Ravafed".

Pomenuta preduzeća će, prema Ugovoru o zajedničkom ulaganju koji je pre neki dan predstavljen javnosti, dospeti u ruke zajedničkog privrednog društva u kojem 80 odsto vlasništva ima kompanija iz UAE, a 20 odsto naša zemlja. Nova kompanija raspolagaće s oko 10.000 hektara zemljišta, a za njive koje pripadaju "Jadranu" daće 10.000 evra po hektaru.

Kombinat "Jadran", koji raspolaže sa oko 520 hektara njiva, prodat je 2008. godine zemljoradničkoj zadruzi "Libelula", da bi privatizacija bila raskinuta dve godine kasnije.

Oranice kombinata "Bačka" u Sivcu platiće se 7.000 evra. Taj kombinat ima 121 zaposlenog, osnovna delatnost je gajenje žita i uljarica, a 70 odsto kapitala je u vlasništvu Agencije za privatizaciju. Svojevremeno, i taj kombinat pripadao je biznismenu Miletu Jerkoviću.

Iste sudbine bila je i "Agrobačka" iz Bača koju je Jerković kupio 2007. godine, a bila je u njegovim rukama do 2009. godine.

Među vojvođanskim preduzećima koja čekaju novog gazdu su i "Bratstvo-jedinstvo" iz Neuzine, koje je 2005. godine prodato Novaku Kosniću, a privatizacija je raskinuta 2010. Tu su i "Vojvodina" iz Starčeva, "Seme Tamiš" iz Pančeva i "7. juli" iz Siriga.

Vlasnika čeka i PIK "Zemun", koji se takođe bavi uzgojem muznih krava, a ima 95 zaposlenih. Tu je i obrenovački "Dragan Marković", koji se bavi uzgojem svinja i ima 170 radnika. To preduzeće je iz zelenog pula.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: