Imlek: Uskoro kreće izvoz u Rusiju

Kompanija Imlek dobiće do kraja avgusta dozvolu za izvoz mleka i sireva u Rusiju, najavljeno je iz kompanije Denjub fuds grupa.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 19.08.2014.

14:23

Default images

"Na ruskom tržištu uskoro će se naći 'moja kravica', feta, namazni sirevi, UHT mleko i još nekoliko proizvoda iz Imlekovog asortimana", kazala je Svetlana Glumac, direktorka koroprativnih i regulatornih poslova Denjub fuds grupe, u okviru koje ta kompanija posluje, zajedno sa Bambijem, Knjaz Milošem i mlekarom Subotica.

Glumac je za Blic ocenila da je jednogodišnja zabrana uvoza hrane, koje je Rusija početkom avgusta uvela članicama EU, SAD i nekim drugim zemljama, kao odgovor na njihve sankcije zbog ukrajinske krize, "šansa za Srbiju".

"Ali to što Rusiji sada nedostaju prehrambeni proizvodi ne znači da će ih kupovati bilo gde makar bili slabijeg kvaliteta. Ne, oni će proizvode na koje su navikli zameniti onima istog ili bar približnog kvaliteta, i to tamo gde takve proizvode mogu naći. Sadašnju situaciju moramo da iskoristimo da najpre obezbedimo ono što zahtevno rusko tržište traži - kvalitet, kvantitet i kontinuitet, a zatim i trajno učvrstimo pozicije na tom tržištu", kaže ona.

Na pitanje može li zbog većeg izvoza doći do smanjenja isporuka na domaćem tržištu, Glumac je rekla da takva mogućnost uvek postoji, nevezano za trenutnu situaciju.

"To zavisi od dugoročne strategije, ali i odgovornosti kompanije prema državi i društvu. Lično smatram da kompanije koje posluju u Srbiji imaju najpre obavezu da uvaže domaće tržište i obezbede iste količine proizvoda kao i pre ove situacije. Takođe, moraju se poštovati ranije preuzete obaveze prema regionalnim kompanijama, partnerima iz EU", navodi ona.

Govoreći o mogućnosti prodaja srpskih kompanija iz Denjub fuds grupe, koja je u vlasništvu investicionog fonda Salford, ona je naglasila da te firme neće prodavati po bilo koju cenu.

"Ekonomske prilike su nametnule da Denjub fuds grupa u Srbiji ostane duže nego što je to prirodno za jedan investicioni ciklus investicionog fonda, ali nemamo nameru da pošto-poto prodajemo naše kompanije", rekla je Glumac.

Glumac je podsetila da je taj investicioni fond jedan od najvećih direktnih ulagača u oblasti proizvodnje hrane u Srbiji, navodeći da je samo u Imlek od 2003. godine uloženo 130 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: