"Magnohrom je daleko od stečaja"

Zastupnik državnog kapitala u Magnohromu Đorđe Kosanović izjavio je da je Magnohrom daleko od stečaja i da može da dobije strateškog partnera.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 19.08.2014.

10:31

Default images

"Interesovanje za Fabriku vatrostalnih materijala i rudnike magnezita već postoji i u poslednjih par godina imali smo nekoliko zainteresovanih investitora", kaže Kosanović.

Najveća šansa za prodaju bila je 2012. godine kada je posao trebalo da se završi sa austrijskim koncernom RHI, ali nije isključeno da će oni sada ponovo da zainteresuju za Magnohrom. A tu su i još neki potencijalni kupci, kaže Kosanović. On podseća da je i do sada postojalo interesovanje za pojedine delove, tačnije, dve fabrike u Magnohromu. Prema njegovim rečima Magnohrom je verovatno na toj listi od četrdesetak preduzeća koja se stalno spominju. To se pre svega odnosi na Fabriku vatrostalnih materijala i rudnike magnezita i da će se privatizacija i za delove, sprovesti po principu strateškog partnerstva.

Što se tiče Fabrike elektrotermičkih proizvoda, tu će najverevotanije doći do privatizacije kroz prodaju imovine, kaže Kosanović.

"Global stil holding" kupio je Magnohrom 2006. godine, i obavezao se da sprovede socijalni program, prema kojem bi radnicima bile isplaćene tri zaostale plate iz 2001. godine i četiri zaostale plate iz 2006. godine, kao i da omogući da se ostvari redovan zakonski socijalni program. Pored toga, Global stil se obavezao da u narednih pet godina investira u Magnohrom 23 miliona evra.

Samo dva meseca nakon što je ovaj gigant u proizvodnji vatrostalnih opeka prodat, počinje propadanje Magnohroma, stravičnom brzinom. Prvo se počelo sa zaduživanjem, uzimanjem kredita i proizvodnja počinje polako da posustaje, jer su se dugovi nagomilavali.

Za nešto više od pola godine Magnohrom je već bio primoran da isključi rotacionu peć, jer je gas isključen zbog duga. Par meseci nakon toga, fabrika ostaje i bez struje i vode, i svi njeni delovi prestaju da rade, a radnici, njih 2.200, prestaju da dolaze na posao, jer ni plate nisu isplaćivane.

Nakon štrajkova i potesta radnika na ulicama Kraljeva, ali i zbog toga što Global stil nije održao proizvodnju, ali ni ispunio socijalni program, i ostale stavke ugovora, Agencija za privatizaciju sa njima raskida kupoprodajni ugovor 2008. godine. Magnohrom je od tada firma u restrukturiranju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: