Novi kredit - cena propalih banaka

U Skupštinu Srbije stigao je na potvrđivanje sporazum o kreditu IBRD od 145,3 miliona evra za dokapitalizaciju Agencije za osiguranje depozita Srbije.

Srbija

Izvor: Beta

Ponedeljak, 18.08.2014.

15:24

Default images

Prema sporazumu objavljenom na sajtu Skupštine, rok otplate zajma je 18 godina uključujući grejs period od pet godina, a kamata je šestomesečni euribor plus varijabilna marža koja trenutno iznosi 0,27 odsto.

Srbija će kredit Međunarodne banke za obnovu i razvoj, članice grupe Svetske banke, vratiti u 26 uzastopnih polugodišnjih rata, svakog 15. aprila i 15. oktobra, počevši od 15. aprila 2019. godine.

Vlada Srbije i IBRD potpisale su ugovor o kreditu 10. jula 2014, navodi se u obrazloženju sporazuma.

Kako se navodi, kredit će ojačati finansijski i institucionalni kapacitet Agencije za osiguranje depozita, kako bi mogla da izvršava svoje obaveze u pogledu osiguranja depozita i da bi služio kao centralni deo sigurnosne mreže finansijskog sektora.

Podseća se da su sredstva Fonda za osiguranje depozita potrošena krajem 2012. i delom u 2013. godini za pokriće gubitaka nastalih lošim poslovanjem Nove Agrobanke i Razvojne banke Vojvodine, kao i da fond ima dodatne obaveze prema Poštanskoj štedionici koja je preuzela obaveze likvidiranih banaka.

"S obzirom da su sredstva Fonda za osiguranje depozita, nakon rešavanja problema sa kojima su se suočile u svom poslovanju Nova Agrobanka i Razvojna banka Vojvodine, potrošena, jasno je da sistem osiguranja depozita nije efikasan i da zahteva podršku", navodi se u obrazloženju sporazuma o kreditu IBRD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: