Kredit za vojnu opremu zamrznut

Ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić izjavio je da je dogovor o robnom kreditu sa Rusijom za kupovinu vojne tehnike, praktično zamrznut.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 15.08.2014.

17:01

Default images

Prema njegovim rečima, to je tako zbog teške ekonomske situacije u kojoj se zemlja nalazi.

Gašić je to izjavio srpskim novinarima nakon razgovora sa ruskim kolegom Sergejem Šojguom u Moskvi.

On je rekao da ovog puta nije razgovarao sa Šojguom o tom robnom kreditu, već da je o njemu bilo reči na prošlom susretu.

"Vojska Srbije ne sme da bude sebična, i odluku o tom robnom kreditu mora da donese čitava vlada. Moramo da budemo odgovorni, jer je za poslednjih 12 godina Srbija postala jako zadužena zemlja, i ne možemo da razmišljamo da nam je potrebna modernizacija vojske, a da time dodatno zadužujemo zemlju. Moramo da sačekamo možda neki bolji trenutak u budućnosti", kazao je Gašić.

Dodao je da, međutim, očekuje da će se vrlo brzo krenuti u realizaciju tih dogovora iz 2012. i 2013. godine. Na pitanje da li to znači da je dogovor "na ledu", on je odgovorio da "može i tako da se kaže".

Srpski ministar odbrane je rekao da je "jako zadovoljan" napretkom vojno-tehničke saradnje dve zemlje.

Naveo je da postoji veliki broj planskih, kao i neplanskih aktivnosti. U Rusiji se trenutno nalazi 48 vojnika Vojske Srbije, jutros je stiglo jos 10 padobranaca, a očekuje se i dolazak vojnog orkestra do kraja avgusta, dodao je Gašić.

Rekao je da je na početku sastanka preneo Šojguu stav Srbije da uvažava teritorija svake članice UN, ali da Srbija nema namere da Rusiji uvodi sankcije.

Pre sastanka sa Šojguom Gašić je položio venac na spomenik palim borcima za otadžbinu na Poklonoj gori.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: