Jul na ugovoru s Etihadom zbog EK

Datum 31. jul 2014. koji stoji na ugovoru Vlade i Etihada ništa ne menja i takav je zbog toga što je Evropska komisija imala određene sugestije na prethodni.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 15.08.2014.

16:13

Default images

Dan posle konferencije na kojoj je premijer predstavio javnosti ugovore pojavila se dilema o datumu sklapanja ugovora s Etihadom.

Naime, datum na objavljenom dokumentu je od pre 11 dana. Siniša Mali, koji je bio jedan od pregovarača, objašnjava da taj datum ne znači i da je u ugovoru nešto promenjeno u vezi s ugovorenim obavezama.

"Ugovor jeste potpisan u avgustu prošle godine, ali je stupio na snagu krajem marta. Shodno Sporazumu o otovorenom nebu, komisija EU za avio-saobraćaj je tražila da joj dostavimo podatke na osnovu kojih su oni imali određene sugestije koje su se odnosile na upravljanje Etihada. Mi smo potom analizirali te zamerke tokom maja i usvojili ih u junu i to ni na koji način ne menja sam ugovor", kaže Mali i dodaje da od svega ne treba praviti teoriju zavere, jer u tome nema ničeg spornog.

On kaže da je EK imala neke sugestije vezane za taj ugovor, a koje nisu vezane za prava i obaveze iz ugovora u smislu investicija i novca, već dela koji se odnosi na upravljanje avio-kompanijom i načina na koji funkcionišu upravni i nadzorni odbor.

Mali kaže da je nama EK na neki način učinila uslugu, jer je u upravljanju smanjila udeo Etihada, koji sada nema pravo odlučivanja, već može da daje predloge za pripremu poslovnog plana, podsećajući da je Etihad želeo da postavi svoj menadžment i generalnog direktora.

Objašnjavajući to što na ugovoru nema pečata predstavnika Etihada, Mali kaže da smo mi zemlja u kojoj se pridaje važnost pečatu, a da on nije toliko potreban, jer je "svuda u svetu dovoljan samo elektronski potpis".

Mali kaže da je najvažnije da smo mi dobili partnera koji je uložio 40 miliona dolara, koji je iskusan i zahvaljujući kome će Er Srbija postati profitabilna kompanija.

"Bitno je da je Vlada Srbije vlasnik 51% i da ima pravo odlučivanja. Oni su već uložili svojih 40 miliona. Mi smo na početku imali obavezu da investiramo 82 miliona i da preuzmemo dugove Jata. Do sada Vlada Srbije nije uložila ni jedan jedini dinar", rekao je gradonačelnik Beograda.

Govoreći o milijardi dolara koju su Srbiji uplatili Ujedinjeni Arapski Emirati kao pomoć budžetu, Mali kaže da mi zahvaljujući tome nećemo morati da se zadužujemo i da nećemo imati problem sa likvidnošću do marta sledeće godine.

"Taj kredit je primer koliko nam je korisna saradnja sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Uslovi pod kojima smo dobili milijardu kredita su takvi da se radi o kamati od dva posto, a prethodna vlast Bojana Pajtića se zaduživala po kamati od osam posto godišnje", rekao je Mali.

Mali kaže da je Srbija na ovom kreditu uštedela 400 miliona evra građanima Srbije i time pokazala odgovornost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

108 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

20 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

6 h

Podeli: