Pajtić: DS u pravu, ugovor štetan

Lider Demokratske stranke Bojan Pajtić izjavio je da je ugovor koji je Vlada Srbije sklopila sa kompanijom Etihad loš i štetan za državu i građane.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 15.08.2014.

15:31

Default images

“Objavljeni ugovor svedoči o tome da je DS bila u pravu kada je rekla da je ugovor sa Etihadom izrazito štetan za Srbiju i njene građane", naveo je Pajtić, prenosi DS u saopštenju.

Razlog za to je, kako je objasnio, što Srbija u ovom pravnom poslu, u finasijskim sredstvima, u imovini, u pravima, ulaže u Er Srbiju 660 miliona dolara, a Etihad pozajmljuje 40 miliona dolara. "Dakle, praktično ne ulaže ništa jer ta pozajmica mora da se vrati", naveo je Pajtić.

Pajtić je naveo da Vlada Srbije praktično poklanja 49 odsto kompanije Etihadu, "koji nema finansijske obaveze, odnosno njegova finasijska obaveza je višestruko niža, a i ta sredstva koja ulažu će vraćati građani Srbije".

"Ne tražimo da građani veruju Demokratskoj stranci, tražimo da veruju svojim očima, da se uvere sami na Internetu koliko je ovaj pravni posao štetan i koliko je on dugoročno izuzetno loš za sve građane koji u ovoj zemlji žive”, naglasio je Pajtić.

Lider DS-a je naveo i da je premijer Srbije saopštio građanima da je stigla milijarda dolara iz Emirata, "svesno propustivši da naglasi da je reč o kreditu, dakle o novom zaduživanju koje će građani Srbije morati da vrate, a to je svesno propustio da naglasi kako bi zabašurio loš ugovor sa Etihadom i da bi se nešto što je kredit predstavilo kao poklon odnosno donacija".

SNS: Žalosno je što je DS krivo zbog uspeha Vlade Srbije

Srpska napredna stranka odbacila je danas optužbe lidera Demokratske stranke (DS) Bojana Pajtića da je ugovor sa Etihadom loš i saopštila da je žalosno
što je DS-u krivo zbog uspeha Vlade Srbije i srpskih kompanija, kao što je Er Srbija.

"Njihovo je pravo da budu zluradi i zavidni zbog uspeha ove vlade predvođene premijerom Aleksandrom Vučićem, ali obećavamo građanima da ćemo učiniti sve da ih sprečimo u njihovoj nameri da oteraju investitore, i da Srbiju ponovo vrate u žabokrečinu, u kojoj su je godinama držali, mešetareći i prikrivajući svoje pljačke", naveo je SNS u odgovoru na izjavu predsednika DS Bojana Pajtića.

SNS je saopštio da DS ne može da se navikne na činjenicu da konačno neka vlada radi u interesu srpskih firmi, srpske privrede i građana Srbije, "za razliku od njih, koji su pljačkali i uništavali sve što je državno, puneći svoje džepove, kupujući limuzine i raskošne vile".

"Građani Srbije su videli kako smo prošli s Pajtićevim Miletom Jerkovićem, a videli su i kako kompanija Etihad ulaže, i kako će, od gubitaške firme (JAT), konačno da napravi profitabilnu firmu", naveo je SNS.

Povodom ocene Pajtića da je premijer Aleksandar Vučić svesno izbegao da kaže da je milijarda dolara iz Emirata za republički budžet novo zaduživanje koje će vraćati građani, SNS je naveo da je milijarda dolara iz UAE dobijena na deset godina sa dva odsto kamate.

"Ranija vlast, predvođena DS-om, uzimala je milijarde sa ogromnom kamatom od 7,55 odsto. Srbija se danas zadužuje zbog plata i penzija koje su oni podigli tokom svoje vladavine, kako bi se, pred izbore, dodvorili biračima", poručio je SNS.

SNS je saopštio da je jednako žalosno i to što se demokrate ne sećaju pregovora Borislava Stefanovića i ugovora koje je potpisivao za Naftnu industriju Srbije, kao ni toga kako je šef vojvođanskog režima Bojan Pajtić "pokrao Razvojnu banku Vojvodine i Razvojni fond Vojvodine".

Dodaje se da je DS "još manje seća 500.000 radnika koje je tokom svoje vladavine ostavila bez posla i nade, čija su preduzeća uništili, a pokradenu imovinu stavili u svoje džepove".

"Građani Srbije odlično vide ko je firme uništavao, a ko ih podiže, ko je zemlju rušio, a ko je gradi", piše u saopštenju SNS-a.

DS: Kritika DS motivisana zaštitom interesa građana

Demokraska stranka saopštila je da je njeno insistiranje na analizi ugovora sa Etihadom i kritika da je taj posao štetan po Srbiju isključivo motivisano zaštitom interesa građana.

DS je u odgovoru na ocenu Srpske napredne stranke da je žalosno što je demokratama krivo zbog uspeha srpskih kompanija, poput "Er Srbije" i da će učiniti sve da ih spreči "u njihovoj nameri da oteraju investitore", postavila pitanje:

"Postavljamo pitanje kakav je to posao ako građani ulažu 660 miliona (računajući imovinu, investiciju i dugove) a Etihad 40 miliona dolara. Na to Vlada Srbije duguje odgovor, a ne pozorišnu predstavu. Nema tu ničeg zluradog, samo konkretno pitanje".

Kada je reč o privlačenju investicija, demokrate smatraju da upravo vlade u kojima je bio SNS imaju tri puta manje zabeležene investicije od vlada koje je predvodio DS, "a da pored toga važe za evropske šampione u zaduživanju", saopštio je DS.

SNS: Pitanja Pajtiću

Srpska napredna stranka postavila je danas pitanje lideru Demokratske stranke Bojanu Pajtiću koliko puta je vodio sednice Vlade Vojvodine, čiji je premijer, i zatražila da odgovori od koga su Mile Jerković i on, kao Jerkovićev "najbolji prijetelj", uzeli traktor, kao investiciju za firmu "Bačka" Sivac.

DS je ranije danas da je njeno insistiranje na analizi ugovora sa Etihadom i kritika da je taj posao štetan po Srbiju isključivo motivisano zaštitom interesa građana.

Pre toga je SNS, reagujući na izjavu Pajtića da objavljeni ugovor sa Etihadom svedoči da je DS bila u pravu kada je rekla da je taj ugovor izrazito štetan za Srbiju, saopštila da demokrate ne mogu da se naviknu na "činjenicu da konačno neka vlada radi u interesu srpskih firmi, srpske privrede i građna Srbije"., za razliku od njih, koji su pljačkali i uništavali sve što je državno, puneći svoje džepove, kupujući limuzine i raskošne vile".

U tom saopštenju SNS se navodi da su građani Srbije videli kako smo prošli sa Pajtićevim Miletom Jerkovićem, a videli su i kako kompanija "Etihad" ulaže, i kako će, od gubitaške firme, konačno da napravi profitabilnu firmu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

159 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: