Država objavila prodaju 502 firme

Agencija za privatizaciju Srbije objavila je na svom sajtu javni poziv za prikupljanje pisama o zainteresovanosti investitora za privatizaciju 502 preduzeća.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 15.08.2014.

09:13

Default images

Kako je objavljeno na sajtu Agencije (www.priv.rs), poziv se odnosi na preduzeća više grana delatnosti među kojima su i preduzeća javnog informisanja i komunikacija, koja se privatizuju u skladu sa novim Zakonom o javnom informisanju.

Pisma zainteresovanosti se dostavljaju poštom ili neposrednom predajom na pisarnici Agencije ili putem elektronske pošte do 15. septembra 2014. godine. Kako se navodi, u roku od 45 dana nakon isteka roka za dostavljanje pisama, Agencija će Ministarstvu privrede dostaviti predloge modela i metoda privatizacije za svako pojedinačno preduzeće.

Na osnovu predloga Agencije, doneće se odluka o modelu i metodu privatizacije, početnoj ceni i merama za pripremu i rasterećenje subjekta privatizacije, navedeno je u javnom pozivu.

Po Zakonu o privatizaciji, obavezan rok za privatizaciju društvenog kapitala je do 31. decembra 2015. godine.

Obaveštenje o javnom pozivu, koji je u skladu sa novim Zakonom o privatizaciji, biće objavljeno u svetski uglednom ekonomskom časopisu Fajnašel tajms (Financial Times) i sredstvima javnog informisanja u Srbiji.

Agencija za privatizaciju, kao je ranije navela, neće objaviti javni poziv za preduzeća koja zapošljavaju osobe sa invaliditetom i preduzeća iz odbrambene industrije, s obzirom na to da su u skladu sa Zakonom o privatizaciji trenutno izuzeti iz postupka privatizacije.

Na spisku za privatizaciju su, prema pisanju štampe, nekadašnji veliki sistemi, kao što su Poljoprivredna korporacija "Beograd", Poljoprivreno-industrijski kombinat "Bečej", Fabrika automobila "Priboj", Metanolsko-sirćetni kombinat "Kikinda", Azotara "Pančevo", farmaceutska kompanija Galenika.

"Prvi kupac do kraja godine"

Prvo preduzeće moglo bi da bude prodato u skladu sa novim Zakonom privatizaciji već do kraja godine, izjavila je direktorka Centra za privatizaciju Ivana Ranković Blažević.

"Javni poziv traje 30 dana, do 15. septembra", rekla je za RTS Ranković Blažević, koja je precizirala da potencijalni kupci u pismu treba da navedu preduzeće za koje su zainteresovani, indikativnu cenu koju su spremni da plate za kapital i imovinu, kao i broj radnika koje bi zaposlili i investicioni program.

Ističući da je na sajtu već postavljena lista svih preduzeća, ona je podsetila da "kupci u postupku privatizacije mogu da budu sva domaća i strana pravna lica i građani" i da je "moguće da se ova lica udružuju radi kupovine ili strateškog partnerstva".

"Zakon predviđa i ko ne može da bude kupac u postupku privatizacije, a to su pre svega kupci sa kojima je u prethodnom periodu raskinut ugovor o prodaji, kao i oni koji imaju neke dospele obaveze prema subjektima privatizacije, koji su osudjivani za krivična dela koja predviđa Zakon o privatizaciji, kao i u nekim drugim slučajevima", izjavila je Ranković Blažević.

Ona je istakla da "novi zakon predviđa potpuno nove modele za privatizaciju, koji su u odnosu na prethodna zakonska rešenja značajno fleksibilniji, tako da će za svako preduzeće biti posebno određen metod i model privatizacije, u skladu sa zainteresovanim investitorima koji se budu javili na oglas".

"Na listi su i preduzeća u restrukturiranju", rekla je direktorka Centra za privatizaciju i objasnila da, po novom zakonu, "restrukturiranje kao takvo više ne postoji", ali da preduzeća koja su u tom procesu do kraja maja 2015. ostaju zaštićena od prinudne naplate i prinudnog izvršenja.

"Za preduzeća koja ne budu imala zaintresovane kupce Agencija će pokretati postupak stečaja i likvidacije", rekla je ona, navodeći da se "to posebno odnosi na sva društvena preduzeća koja ne budu privatizovana do kraja 2015. godine, kao i na ona koja ne obavljaju delatnost, nemaju zaposlene, ne prave bilanse i praktično ne učestvuju na tržištu kao pravna lica".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

23 h

Podeli: