"Nije jasna raspodela investiranja"

Savetnik za razvoj i investicije Mahmut Bušatlija ocenio je da nije potpuno jasna situacija kada je u pitanju raspodela investiranja prilikom privatizacije JAT.

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 14.08.2014.

20:46

Default images

"Premijer je naveo da je naš ulog 40 miliona dolara, plus tri puta po 14 miliona subvencija, što je takođe naš ulog. Nije jasno gde je završilo 23 miliona koji su bili depozit kod Erbasa, jer ako je to takođe naš ulog, onda je to 105 miliona na našoj strani", rekao je Bušatlija u izjavi za agenciju Beta.

Bušatlija je, takođe, rekao da nije bilo reči o vrednosti imovine i prava Jata, već samo o njegovim dugovima, a to nije dobro jer su i stari Jatovi avioni imali neku vrednost, kao i letačka prava, odnosno takozvani "slotovi", što je trebalo da uđe u nenovčani deo srpskih investicija u ErSrbiju.

Prema njegovim rečima, i vrlo površnim uvidom, bez dublje analize, može se zaključiti da je vrednost srpskog ulaganja oko 150 miliona.

"S druge strane, nije mi jasna ta pozajmica od 100 miliona, gde je 40 miliona konvertovano u 49 odsto akcija, a 60 ćemo možda koristiti a možda nećemo. Da li ćemo sutra doći u situaciju da smo, Etihad sa 40 miliona uloga a mi sa 150 miliona, podelili firmu po pola?", rekao je on.

Bušatlija je dodao da je prilikom zajedničkog ulaganja osnovna pretpostavka da će strane imati vlasništva proporcionalno uloženim sredstvima a da u ovom slučaju postoji disproporcija. On je rekao da je problam Jata morao da se rešava ali da takva vrsta ugovora zahteva ozbiljne stručnjake.

"Siniša Mali je suviše mali za ovakvu vrstu zadataka. Nisam siguran da se za neko vreme sa ovim ugovorom neće postupati kao sa NIS-om", rekao je Bušatlija.

On je rekao i da je Vučić potvrdio da je dugovanje od 230 miliona prebačeno u javni dug, odnosno da će to sada plaćati svi građani, ali da ne vidi razlog zbog čega je u toj sumi i suma koja je otpisana po odredbama sporazuma s Londonskim i Pariskim klubom.

"Nastup je bio više marketinški nego stručno potkovan... Vučić je rekao da je loš menadžment doprineo tom stanju (lošem stanju Jata) a ja bih ga podsetio da je pre neki dan postavio za direktora aerodroma bivšeg menadžera Jata. Nisam siguran da je ovo pravi put da se rešavaju problemi jer još ima mnogo više politike nego stručnosti", rekao je on.

Premijer Vučić izjavio je danas da se, prilikom privatizacije Jat ervejza koju je obavio Etihad, Srbija obavezala da će investirati 42 miliona dolara dok će partner iz Ujedinjenih Arapskih Emirata uložiti do 100 miliona.

Na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, Vučić je rekao da Srbija taj novac treba da obezbedi u 2014, 2015. i 2016. godini a da do sada još ništa nije uplaćeno, i dodao da se Srbija obavezala i da sanira dugove, od kojih je 80 odsto prema samoj državi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: