Etihad bio jedinstvena prilika

Premijer obelodanio ugovore s Arapima. Srbiji uplaćena milijarda dolara od UAE. "Etihad bio jedinstvena prilika, Er Srbija postaje regionali lider."

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 14.08.2014.

18:04

Default images

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbiji danas uplaćena milijarda dolara kao pomoć budžetu koju smo dogovorli s Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Prema njegovim rečima, Srbija zahvaljujući ovoj uplati neće imati problema s likvidnošću do marta sledeće godine, a da će biti učinjeno sve kako bi se 2015. i 2016. godine smanjila tendencija zaduživanja Srbije.

Predsednik Vlade Srbije obelodanio je ugovor s Etihadom o preuzimanju srpske nacionalne avio-kompanije JAT, uz napomenu da je to učinjeno zato što je Vlada Srbije znala s koliko rizika se prevoze putnici, što je ilustrovao podatkom da od sedam JAT-ovih boinga 737-300 danas lete još samo četiri.

"Obaveza da obelodanim ugovore proističe ne iz zahteva različitih interesnih grupa, već iz obaveze prema građanima Srbije, koji zbog medijske gungule počinju da sumnjaju da se iza ugovora nešto krije", rekao je Vučić na početku konferencije.

Bez Etihada ostali bismo bez avio-kompanije

Foto: Tanjug
Objavljujući ugovor s "Etihadom", Vučić je istakao da je ova avio-kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata bila jedinstvena prilika. On je naglasio da je za objavljivanje ugovora dobio dozvolu "naših prijatelja iz Emirata" i da "nema šta da se krije".

Prilikom privatizacije Jat ervejza, koju je obavio Etihad, Srbija se obavezala da će investirati 42 miliona dolara, dok će partner iz Ujedinjenih Arapskih Emirata uložiti do 100 miliona. Vučić je rekao da Srbija taj novac treba da obezbedi u 2014, 2015. i 2016. godini, a da do sada još ništa nije uplaćeno, i dodao da se Srbija obavezala i da sanira dugove, od kojih je 80 odsto prema državi.

Kako je naveo, sve vlade Srbije od 2003. godine permanentno su se suočavale s katastrofalnim gubicima u JAT-u. "Zastarela flota, prosečna starost aviona 26 godina, česti tehnički kvarovi....Vlada je imala velike probleme kada je JAT u pitanju, velike dugove, a često je to bio i poligon za postavljanje stranačkih kadrova. U prethodnih više godina Vlada je tri puta pokušavala da privatizuje JAT, ali nije uspela u ta tri puta da nađe investitora, jer znaju kolika je to muka“, rekao je Vučić i dodao da je prosečan gubitak bio 35 miliona evra godišnje, ali da su faktički ti gubici bili mnogo veći.

Vučić kaže da bismo morali da gasimo "Jat" da nismo preduzeli mere koje smo preduzeli.

"Etihad"je bio jedinstvena prilika. Kompanija u svetskom vrhu. Prvo smo razgovarali o korporativnom upravljanju, i primeni sopstveno iskustvo u poslovanju", rekao je on i dodao da su trenutno 4 aviona JAT-a rashodovana, odnosno da nisu za upotrebu.

Kako je naveo, "Etihad" se obavezao da investira do 100 miliona dolara, do 40 miliona dolara dokapitalizacije. 60 miliona je pozajmica osnivača koju mi nismo iskoristili, jer očekujemo da ćemo imati profitabilnu kompaniju do kraja godine.

"Mi investiramo 42 miliona dolara gotovinske uplate u naredne tri godine. Još ništa nismo uplatili. Četrdeset miliona dolara taksi koje se plaćaju aerodromu i obavezali smo se da preuzmemo dugove, od kojih je 80 odsto dug prema državi. Mi smo se obavezali da preuzmemo zaostale dugove JAT-a", kaže Vučić

"To su sve naše obaveze. Niko nije mogao da sanja ovako nešto i da prođe na ovaj način", istakao je Vučić. "Sve vlade su znale koliki je to problem. Dobro smo znali i sa koliko rizika prevozimo putnike. Od sedam letilica četiri su posle godinu dana rashodovane, jer nisu za upotrebu. Da nismo preduzeli mere moralo bi da dođe do gašenje JAT-a, što bi izazvalo ekonomske i društvene gubitke, pad ugleda Srbije, jer je nacionalna avio-kompanija ogledalo jedne zemlje", kazao je premijer.

Objašnjavajući zbog čega se Vlada Srbije odlučila za Etihad, Vučić je rekao da je reč o kompaniji koja je prošle godine proglašena za najbolju na svetu, te da je godinama među tri najbolje uz Turkiš erlajnz i Lufthanzu.

Zahvaljujući ugovoru s Etihadom, kako je naveo, 10 letelica biće nabavljeno po nižoj ceni od čak 14 miliona evra, što je ukupna ušteda od 140 miliona evra.

"Srećni smo jer Er Srbija ima bolji ketering od Lufthanze i tako će i ostati. Sve ovo radili smo da bismo napravili nešto dobro za Srbiju. Er Srbija postaje regionalni lider i mi očekujemo da 2016. godine ta kompanije bude još uspešnija, ne samo u regionu Balkana, već i u Mađarskoj, Grčkoj... . Nadam se da to nikome neće da smeta", rekao je Vučić i dodao da je zahvalan partnerima iz Emirata što su mu omogućili da predstavi ugovor sa Etihadom.

Sa Al Ravafedom osnovana zajednička kompanija

Što se tiče ugovora o zakupu poljoprivrednog zemljišta sa Al Ravafedom, Vučić kaže da je osnovana zajednička kompanija pri čemu je Al Ravafed vlasnik 80 odsto, dok Srbija ima 20 odsto vlasništva. On je istakao da celokupnu ivnesticiju od 140,5 miliona evra obezbeđuje UAE, da Srbija nema takvu vrstu obaveze, ali da ipak zadržava 20 odsto vlasništva u zajedničkoj kompaniji koja je osnovana.

"Zajednička kompanija će raspolagati sa oko 10.000 hektara zemljišta. Kupujemo Jadran Nova Gajdobra, zemljište po ceni od 10.000 evra po hektaru. Zemljšte se prodaje po ceni većim od procenjene. Bačka ad Sivac - po ceni od 7.000 evra po hektaru. Ono što je važno je da imate u vidu da mi na svo zemljište koje se nalazi u zakupu, a to je 4.000 hektara mi dajemo za 250 evra.... Mi na tome zarađujemo oko 450 evra po hektaru, što je tri puta više nego do sada", rekao je Vučić.

"Arapi daju 8 miliona dinara, mi dajemo 16. 000 evra, to je naša jedina obaveza. Odluke mogu doneti jedino u skladu sa Vladom Srbije", rekao je Vučić i dodao da kompanija iz UAE ima obavezu da zadrži 80 radnika iz Sivca i Jadra kao i da zaposli novih 20 visokih stručnjaka.

Celokupnu investiciji 140,5 miliona evra obezbeđuje kompanija iz Emirata. Bez obaveza države, i to je deset puta više nego što je imala obavezu kompanija Mileta Jerkovića, kazao je on.

"Kontrolu ispunjenja ugovora vršiće Agencija za privatizaciju i nezavisna revizorska kuća. 1.000 evra bez cene zemljišta je ulaganje po svakom hektaru zemljišta, to je procena ulaganje u zemljište", precizirao je Vučić.

Sve štio bude uloženo u navodnjavanje ostaje Vladi Srbije. Vučić je pokazao ugovor o prethodnoj prodaji preduzeća "Bačka Sivac", "Jadran", "Agrobačka" i "Mladi borac".

Premijer je precizirao da je prethodna vlast firmu "Bačka Sivac" prodala Miletu Jerkovicu, koji se pominje u slučaju Šarić, i da je 2011. godine zaključen ugovor sa njim za ukupnu kupoprodajnu cenu od 14 miliona evra.

"Mi smo 4.700 hektara prodali za 14 miliona evra, dali Jerkoviću obaveze kupca, isplata cene u šest rata, investicija od 131.000 evra... To se pretvorilo u kupovinu traktora od svoje firme, odnosno svoje firme ćerke", rekao je Vučić.

On je zatim dodao da je 2009. izvršena kontrola, da se ustanovilo da kupoprodajna cena nije isplaćena, da su uplaćene dve rate od četiri miliona evra, da ostale rate od oko devet miliona nikada nisu uplaćene, a kupac Mile Jerkovic kreditno je zadužio Bačka Sivac ad, iako za to nije imao pravo i to za 2,4 miliona evra. Ukupno 4,4 miliona evra pozajmica bez kamata koje nikada nisu vraćeni, dodao je Vučić.

"On je investirao jednim traktorom koji je kupio od sebe", rekao je Vučić.

Ugovor sa Fijatom bolji nego propast te kompanije

Ugovor sa Fijatom dobar, ali veoma skup za Srbiju, ocenio je premijer, smatrajući da je veoma važno da građani to znaju.

"Mislim da je Boris Tadić uradio dobru stvar za dovođenje Fijata u Srbiju", naveo je Vučić i dodao da mu ne pada na pamet da ruši taj ugovor. Njegov je posao, dodao je, da štiti interese Srbije, a ne neke druge zemlje.

On se osvrnuo i na prodaju NIS-a. Nabrajajući čime nije zadovoljan u ugovoru s NIS-om Vučić je pomenuo profit koji se zasniva na srpskoj nafti i gasu, najnižu rudnu rentu od tri odsto - u Rusiji je 32, pri čemu smo se u ugovoru smo se obavezali posredno da to ne menjamo.

Osim toga maloprodajna mreža nije dovoljna vidljiva i jasna, odnosno investicija u njih, a od 400 miliona neto profita koji je ostvarila kompanija Srbija dobije kao dividendu 29 odsto odnosno 29 miliona evra.

"Ovde ima dobrih investicija i dobrih rešenja i veoma sam srećan što sam to danas mogao da pokažem ljudima. Svakog dana se borimo za nove ugovore i 2016. godine imaćemo veliki rast, sami ćemo da uđemo u mere fiskalne konsolidacije bez pritiska. Sami ćemo sprovesti reforme da živimo bolje", rekao je premijer.

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da o ugovorima sa Kinom i Azerbejdžanom ne može da govori jer ih nije potpisala ova vlada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

489 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: