Masovna gradnja po 500 EUR je spas

Ponuda loša, tražnja ništa bolja. Tako se trenutno može opisati stanje na srpskom tržištu nekretnina.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 14.08.2014.

16:41

Default images

Procenjuje se da pad cene kvadrata i do 400 evra nije pospešio prodaju stanova.

Stručnjaci tvrde da je koncept masovne stambene izgradnje najbolje rešenje za oporavak tog tržišta i upošljavanje građevinske industrije.

Država mora da se odrekne participacije za zemljište, treba smanjiti takse za stambeni kvadrat i privući investitore koji bi gradili na milionima neiskorišćenih kvadrata širom zemlje. Stručnjaci kažu da jedino masovna gradnja može da bude šansa i za graditelje i za budžet građana.

"Znači cena bi se kretala oko 500 evra, a u masovnoj stambenoj izgradnji investitor ne bi išao na zaradu nego na promet umesto 100 evra po kvadratu bi zarađivao 15 -20, a to znači da bi građani uz stambene kredite mogli da kupe stan lakše", kaže Goran Rodić, potpredsednik Građevinske komore Srbije.

Nema više inata na tržištu nekretnina. Za prodavca stana više ne važi pravilo - držaću se cene pa makar ga nikad ne prodao, a i kupci su sve fleksibilniji. Cena kvadrata od dve hiljade evra sada je, bez obzira na lokaciju, nemoguća. Njen pad, koji se meri stotinama evra, ne znači bolju prodaju.

"Na primer, stan u Grčića Milenka na nižim spratovima od nekih 43 kvadrata koštao je 52 000 evra, prodavao se šest meseci i nismo uspeli da ga prodamo", kaže Kaća Lazarević iz agencije za nekretnine Alka.

Dakle, u starogradnji postoji minimalno interesovanje, ali novogradnja, tvrde stručnjaci, i dalje ima šansu. Međutim, retki su primeri privatnih građevinskih kranova koji se efikasno vrte i investitori koji posao mogu da završe u obećanom roku, a istovremeno su spremni na rizik.

Imamo raznoliku ponudu, prodaja dobro ide, ali, naravno, nisu svi stanovi prodati.

Stanje na tržištu nekretnina u Srbiji je takvo da, iako smo usred građevinske sezone, ona za mnoge nije ni počela, a za druge se već završila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

104 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: