Ambasada SAD: Težak zadatak Vučića

Objavljivanje ugovora između države i stranih kompanija, kao što je slučaj sa Etihadom, za Vladu Srbije predstavlja veliki izazov, kaže Dejvid Kšivda.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 13.08.2014.

17:47

Default images

Naime, reč je o "komplikovanom ekonomsko-političkom pitanju", ocenio je Kšivda koji je ekonomski savetnik Ambasade SAD.

"Iako u principu stalno govorimo o transparentnosti i radimo na transparentnosti vladinih finansijskih transakcija, jasno nam je da naša situacija u Sjedinjenim Državama nije u potpunosti analogna situaciji u Srbiji, jer naša vlada nije vlasnik kompanija i ne pregovara u njihovo ime", istakao je Kšivda za Tanjug. Povodom sve glasnijih zahteva u javnosti da se objavi ugovor sa kompanijom "Etihad", američki diplomata kaže da je, s jedne strane, normalno da građani žele da znaju šta radi država i Vlada ima odgovornost pred građanima, a sa druge, može se razumeti da privatne kompanije žele da zaštite delove svojih poslovnih ugovora.

Te kompanije posluju na svetskom tržištu gde vlada jaka konkurencija, zbog čega moraju da štite svoje poslovne interese, kaže on.

"Građani imaju pravo da znaju, a Etihad ima pravo da zaštiti svoje finansijske i poslovne interese. I to su dva prava koja se sudaraju", ocenjuje on.

On ocenjuje da eventualno objavljivanje značajnih ugovora može da bude štetno i za samu Srbiju.

Ako država naknadno objavi ugovor sa jednim investitorom, recimo za pet godina, moguće je da bi to odvratilo sve buduće potencijalne investitore, jer bi time vlada izgubila kredibilitet i reputaciju među poslovnim svetom. Takođe, objavljivanje ugovora sa jednim invstitorom kojem je država dala podsticaje, stavlja vladu u nezgodnu poziciju, jer postoji mogućnost da i neki budući investitor zahteva iste uslove ulaganja. Zbog svega toga situacija u kojoj se našla Vlada Srbije je izuzetno delikatna.

"To je kao hod po žici. I zato je odluka premijera Aleksandra Vučića veoma teška. On mora da postupa tako da izbalansira više različitih interesa", kaže Kšivda.

U Srbiji, kako konstatuje Tanjugov sagovornik, veliki je broj javnih preduzeća u vlasništvu države, a srpska vlada želi da privuče strane invsticije. Može da se spekuliše šta bi bilo sa investicijom "Fijata", na primer, da je toj italijanskoj kompaniji rečeno da će ugovor o investiranju biti dostupan javnosti. Možda do njega ne bi ni došlo, kaže on.

"Sve dok postoje državna preduzeća koja imaju finansijske probleme sa kojima se suočavaju, kao što je bila Zastava, potraga za investitorom biće teška, jer niko ne želi da ceo svet zna njegove poslovne odluke. Takođe, sve dok vlada nastavlja da privatizuje preduzeća kroz međudržavne ugovore, a ne kroz otvorene, javne tendere, ova vrsta neslaganja između transparentnosti i želje investitora da zaštite poslovne informacije ponovo će se pojaviti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

23 h

Podeli: