Da li će Kina od nas napraviti čudo

Kina je najvažniji spoljnotrgovinski i finansijski partner Srbije na azijskom kontinentu, a inače je na petom mestu spoljnotrgovinskih partnera naše zemlje.

Srbija

Izvor: Tanjug

Subota, 09.08.2014.

11:22

Default images

Ukupna vrednost investicija Kine u Srbiji u periodu od 2005. do 2013. godine iznosila je, prema podacima NBS, oko 20 miliona evra.

Ekonomska saradnja dve zemlje zaostaje za političkim, ali je poslednjih nekoliko godina napravljen značajan pomak, ukazuju u Privrednoj komori Srbije.

Ekonomska saradnja, koja je bila isključivo u oblasti robne razmene, unapređena je, pre svega, u infrastrukturnim i energetskim projektima, a veliki napori se čine kako bi se povećala saradnja u investiranju, odnosno privlačenju kineskog kapitala u Srbiju.

Saradnja se zasniva na bilateralnim spoljnotrgovinskim osnovama, infrastrukturnim projektima finansiranim iz kreditnih linija kineske EXIM Banke i Fonda formiranog u okviru Mehanizma saradnje Kina - zemlje Centralne i Istočne Evrope. Ukupna robna razmena Srbije i Kine u 2013. godini iznosila je 1,1 milijardu evra (1,5 milijardi dolara) i veća je za 5,5 odsto nego u prethodnoj godini, dok je deficit iznosio 1,1 milijarda evra, odnosno 1,5 milijardi dolara.

Srbija je u Kinu izvezla robu vrednu 6,9 miliona evra (9,1 miliona dolara), i to najviše obrađeno bukovo drvo, cirkulacione pumpe za grejne sisteme, konstrukcije i delove konstrukcija, pribor za cevi i creva od plastičnih masa, otpatke, strugotine i ostatke od polimera stirola. Srbija je iz Kine uvezla robu u vrednosti 1,1 milijradi evra, odnosno 1,5 milijardi dolara.

Naša zemlja je najviše uvozila telefone za mrežu stanica ili za druge bežične sisteme, digitalne portabl mašine za aop, polietilen tereftalat, sirovi nelegirani aluminijum, razdvojene jedinice "split sisteme", komutacione aparate za telefoniju i telegrafiju, monitore koji se koriste za aop, delove karoserija, kompresore za rashladne uređaje.

Za prvih pet meseci 2014. godine, zabeležen je rast izvoza od 25 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok uvoz beleži rast od 2,9 procenata. Potencijal za unapređenje saradnje postoji, a izvoz prehrambenih proizvoda je izvozna šansa za naše kompanije.

Vučić putuje u Kinu 10. septembra

U poslednjem periodu izdvojio se jedan broj srpskih kompanija koje kvalitetom i asortimanom svojih prehrambenih proizvoda zadovoljavaju standarde EU kao i najviše svetske standarde. Kinezi su zainteresovani za naše poljoprivredno-prehrambene proizvode (žitarice, semenska roba, smrznuto voće, vino), proizvode crne i obojene metalurgije (limovi, rudarski i naftni kablovi, cink, bakar, antimon).

Najvažniji međudržavni sporazumi koje Srbija ima sa Kinom jesu Sporazum o naučnoj i tehnološkoj saradnji iz 2008. godine i Sporazum o izbegavanju dvostrukog oporezivanja u odnosu na poreze na dohodak i na imovinu iz 1997. godine.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će otputovati u Peking i izrazio nadu da će sa kineskim partnerima potpisati više značajnih ugovora između.

"Razgovarao sam sa ambasadorom Kine u Srbiji da za ovu posetu spremimo nekoliko važnih ugovora, na osnovu kojih bi Srbija, u infrastrukturnom smislu, trebalo da bude još jača, moćnija i važnija", rekao je Vučić novinarima nakon obilaska petlje Obrenovac - Ub i Lajkovac - Ljig.

Premijer je primetio da će mnogi u Srbiji biti iznena

đeni značajem ugovora koji će biti potpisani u Pekingu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: