Niko ne zna kako da se ukloni fenol

Sugrađani koji žive u zgradama prepunim fenola, moraće za predlog o sanaciji da sačekaju - još jednu kontrolu.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 07.08.2014.

11:18

Default images

Iz Građevinske direkcije Srbije angažovali su „superveštake“, koji će, nakon stručnjaka sa Tehnološko-metalurškog fakuletata, Instituta u Vinči, Instituta za ispitivanje materijala, „Jugoinspekta“, kao i nekih inostranih laboratorija, ponovo „pročešljati“ zgrade u Ulici Mileve Marić Anštajn i sugerisati način za uklanjanje nedozvoljenog gasa.

U istoriji srpskog građevinarstva, kažu u GDS, niko nije pokušavao da ukloni fenol iz zgrada, pa je problem utoliko veći. Početak radova na sanaciji odlagan je već nekoliko puta. "Nezavisno superveštačenje će rasvetliti sve okolnosti u slučaju pojave neprijatnih mirisa u dve zgrade u naselju Dr Ivan Ribar. Očekujemo da ćemo dobiti predlog najefikasnijih mera sanacije objekata. S obzirom na to da je ovo kompleksan problem sa kojim se prvi put susrećemo, konkretne mere će biti saopštene kada budemo imali definitivnu potvrdu metoda koje će biti korišćene. Prema našim saznanjima, još pet objekata drugih investitora u Beogradu ima isti problem", kažu u Direkciji.

Za to vreme, od 92 porodice, koliko ih živi u dve problematične zgrade, do sada su dve iznajmile stanove o trošku GDS, kao što je prethodno dogovoreno. Još šest familija je podnelo zahtev za privremeno iseljenje i trenutno traži smeštaj dok se ne sanira njihova zgrada.

Veliki odziv među stanarima je za drugu povlasticu koju im je ponudila Direkcija. Naime, oni koji se plaše da im je život u kvadratima sa fenolom možda narušio zdravlje, mogu besplatno da odu na pregled na Vojnomedicinsku akademiju.

Ukupno se 80 ljudi prijavilo da provere svoje zdravstveno stanje, a dosada je to uradila trećina. Tokom ove nedelje stići će rezultati prve grupe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: