Nema više aneksa i usmenih dogovora

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture će između 1. i 10. septembra objaviti "crne i bele" liste izvođača radova, kaže Zorana Mihajlović.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.08.2014.

15:36

Default images

"Srbija će do 1. septembra imati usvojenu Konveciju 94 (Međunarodne organizacije rada) i između 1. i 10. septembra građani Srbije će moći da vide 'crne i bele' liste izvodjača radova", rekla je resorma ministarka novinarima u Palati Srbije.

Ministarska je naglasila da deonica Koridora 11 od Uba do Lajkovca mora biti završena do 30. novembra ili će sa izvođačima biti raskinut ugovor i izabran novi izvođač koji će završiti gradnju tog dela autoputa dugog svega 12,5 kilometara.

"Neću više potpisati nijedan aneks ugovora i to sam vrlo jasno rekla 'Putevima Užice'. Inspekcija nedeljno izlazi na teren i ako samo još jedna komisija vlade bude izašla na teren i utvrdi da nije poštovana dinamika ugovor će biti raskinut a to bi značilo ponovno raspisivanje javnog poziva i izbor onoga ko bi mogao posao da završi", naglasila je Mihajlović.

Ministarstvo na tom primeru hoće da pokaže kako treba raditi sa svim projektima, kazala je i izrazila očekivanje da će deonica do Uba do Lajkovca biti završena do 30. novembra. "Država je ispunila sve svoje obaveze prema 'Putevima Užice' i u odnosu na prvobitni, nepovoljan ugovor, isplatila i više novca, jer je završena eksproprijacija i ne postoji nijedna prepreka".

Dodala je da se "izgleda još nije ozbiljno shvatilo da ova vlada ima ozbiljnu nameru da prekine takvu praksu".

"Ono što sam primetila u razgovoru sa svim putarskim firmama to je da se mnogo radilo na osnovu (usmenog) dogovora - 'neki ministar je rekao da nešto treba da se uradi'. Na primer, dolaze projektantske kuće i kažu da im je rekao ministar da urade neki projekat a nema nikakvog papira koji to potvrđuje, tako se više neće raditi", poručila je Mihajlović.

Potpredsednica vlade je dva puta, u julu i aprilu, nenajavljeno obišla gradilište budućeg autoputa rema Crnoj Gori, izmedju Uba i Lajkovca, i zatekla mnogo manji broj radnika "Puteva Užice" i Planuma nego što je predviđeno.

Ta deonica se gradi još od 2010. godine i aneksom ugovora je predviđeno da mora se završi do kraja novembra, a radovi se finansiraju iz budžeta.

Povodom obnove putne mreže oštećene u poplavama, Mihajlović je ponovila da je već 40 odsto puteva popravljeno i da će sve biti završeno do 1. oktobra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: