EMS nudi novac Vladi Srbije

Elektromreža Srbije ima neiskorišćenu akumuliranu dobit iz prethodnih godina od 80 miliona evra s kojom bi mogla da pomogne Vladi, kaže direktor EMS.

Srbija

Izvor: Blic

Subota, 02.08.2014.

09:31

Default images

"Premijer Aleksandar Vučić je rekao da postoje javna preduzeća kod kojih ima novca. EMS je jedno od njih. Imamo značajnu akumulaciju sredstava na bankovnim računima koja su oročena i dali smo predlog Vladi da razmotri opciju povlačenja dela tog novca iz prethodnih dobiti EMS", kaže za današnji "Blic" direktor EMS Nikola Petrović.

Na pitanje kakvi su poslovni rezultati EMS, on odgovara da je u 2013. dobit povećana sa 1,2 na 1,6 milijardi dinara.

"Najveći rast smo, međutim, imali u prvih šest meseci ove godine sa zaradom od 2,3 milijarde dinara. Pored dobrog poslovanja smanjivali smo troškove... Mislim da je EMS jedno od retkih preduzeća koje je smanjilo i broj zaposlenih", kaže Petrović.

Na pitanje koliko je stabilan energetski sistem posle poplava, on kaže da je taj sistem stabilan i da je trafostanica u Obrenovcu bila kompletno poplavljena ali da je vraćena u funkciju u potpunosti.

"Pogodila nas je 200 klizišta na trasama dalekovoda i sve je sanirano, tako da EMS potpuno spremno dočekuje naredne poteškoće", dodaje Petrović.

Prema njegovim rečima, postoje dva problema: potopljeni kolubarski kopovi i moguće obustavljanje transporta gasa preko Ukrajine.

"Ako se to desi, bićemo u problemu jer će Srbija morati da uveze velike količine struje. Sistem EMS to može daizdrži ali će država to teško finansijski podneti. Pretpostavljam da kolege iz EPS sada koliko god mogu prave rezerve uglja i strategiju za potencijalnu krizu", kaže Petrović.

Upitan hoće li biti struje, on kaže da hoće, ali da treba apelovati na građane da budu štedljivi.

"Ipak, ne očekujem da ćemo imati restrikcije", istakao je Petrović.

Odgovarajući na pitanje da li će struja biti skuplja, on kaže da je to pitanje za EPS.

"Mislim da je trenutna cena nerealna, posebno u zelenoj tarifi. Osim toga imamo najnižu cenu struje u regionu", kaže Petrović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

87 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: