Građevinci beže od oplatola

Nakon što je u materijalu oplatolu pronađen štetni gas fenol, građevinske firme ovih dana i tri puta proveravaju ateste, pre nego što kupe taj proizvod.

Srbija

Izvor: Novosti

Petak, 01.08.2014.

17:14

Default images

Opasan gas fenol otkriven je u zgradama različitih izvođača radova i upravo je to razlog za dodatni oprez.

Podsećamo, život ljudi nije bezbedan u nekoliko stambenih objekata na Vračaru, Crvenom krstu i Novom Beogradu gde je otkriveno prisustvo štetnog gasa.

Materijal oplatol bilo je juče teško naći u slobodnoj prodaji. Samo nekoliko beogradskih stovarišta građevinskog materijala imalo ga je u ponudi. Trgovci su saglasni u dve stvari - atesti moraju da postoje i sve manje se zida u Beogradu.

"Pre nego što kupe bilo koju robu, svi traže da vide deklaracije, koje su i inače obavezne", kažu trgovci sa "Džavić stovarišta“. Taj oplatol se kupuje namenski za velike objekte. Od majskih poplava znatno je opala prodaja. Takođe, zbog manjka novca, kupci su dodatno na oprezu. Od kada su čuli za problem sa oplatolom, niko ne sme da rizikuje da kupi nešto što ne valja, pa onda da odgovara.

Pomalo uplašeni da se materijal koji oni preprodaju ne nađe na crnoj listi materijala štetnih po zdravlje ljudi, većina prodavaca je rekla da oplatola "nema u ponudi već godinama“. Navodno, zbog slabe tražnje, prestali su da ga nabavljaju, dok ga drugi nikad nisu ni imali u asortimanu.

"Za godinu dana jedan čovek mi je tražio oplatol", objašnjavaju s "Tanović stovarišta“. "Odlučili smo da ga sklonimo i već dve godine ga ne prodajemo."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: