Prvi korak - nastanak EPS grupe

Vlada je na jučerašnjoj sednici dala saglasnost na odluke o izmenama i dopunama osnivačkih akata zavisnih privrednih društava u okviru "Elektroprivrede Srbije".

Srbija

Izvor: Beta

Petak, 01.08.2014.

16:46

Default images

Izmene osnivačkih akata PD prvi su korak u korporativizaciji EPS-a, koja će omogućiti smanjenje troškova, efikasno i transparentno poslovanje.

Uvođenjem jedinstvenog upravljanja i ujednačavanjem poslovnih procesa i procedura na nivou sistema EPS-a, na čemu već skoro dve godine insistira Aleksandar Obradović, v.d. direktora EPS-a, godišnje bi trebalo da se uštedi 36 miliona evra. Takođe, nastankom EPS grupe mnoge neraconalanosti biće otklonjene i biće omogućeno drastično smanjenje broja direktora kojih sada ima oko 600.

Nova osnivačka akta privrednih društava prepoznaju EPS grupu kao celinu i uvod su u integraciju sistema, koja će omogućiti upravljanje svim procesima i uvođenje jedinstvenog upravljanja u poslovima finansija, prava, informacionih tehnologija, javnih nabavki, ljudskih resursa i odnosa s javnošću.

Po dosadašnjem načinu organizovanja, koji je bio neefikasan i neracionalan, JP EPS nije imao ovlašćenja da organizuje rad unutar zavisnih privrednih društava i svako zavisno preduzeće je bilo organizovano prema svom osnivačkom aktu, koji nije prepoznavao EPS kao celinu, već kao skup nezavisnih privrednih subjekata.

Sledeći korak je da EPS Vladi Srbije dostavi Plan korporativizacije sa programom aktivnosti i rokovima za reorganizaciju EPS-a i promenu pravne forme u akcionarsko društvo. Time će EPS stati uz rame svim modernim efikasno organizovanim i profitabilnim energetskim kompanijama u regionu i Evropi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: