Kad dođe Ikea, kao da je došao Bog

Cela Hrvatska ali i region od danas mogu da vide šta će se to i po kojim cenama prodavati u dugo očekivanom Ikea centru u Zagrebu.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 01.08.2014.

14:43

Default images

Danas je, naime, taj švedski lanac objavio prvi katalog za proizvode koje će u maloprodaji, koja se u Hrvatskoj otvara za 20 dana, moći da kupe svi potošači regiona, a očekuju se da ih godišnje bude tri miliona.

Razlog je jednostavan – to je prva prodavnice Ikee u ovom delu Evrope, a Hrvati su je čekali ravno 24 godine. Šest je prošlo od kada su Šveđani kupili zemlju. Natezanje oko zemljišta trajalo je godinama, a problema je bilo toliko da se činilo kao da je reč o izgradnji svemirskog centra, a ne robne kuće sa nameštajem. Ali, fantastična hrvatska birokratija dala je poseban pečat celom projektu, i potrudila se da je i Ikea zapamti.

Kvadrat zemljišta, a kupljeno je čak 423.000 kvadrata, koštao je 65 evra, a pare su otišle vlasnicima koji su zadovoljno trljali ruke. Sve u svemu, ledina gde je izgrađena robna kuća koštala je gotovo 220 miliona evra.

Kada 21. avgusta Ikea otvori vrata, biće najveća robna kuća u ovom delu Evrope, veća od dve iz Mađarske, te onih u Gracu i italijanskom Vilezeu. Iz kompanije najavljuju da će cene biti čak i niže od austrijskih, ali zato neće biti akcija, jer je to način da se odbrane od navale kupaca.

I to je vrlo zanimljivo, jer ko osim Ikee na ovim prostorima i u trenutku kada su trgovci slovom željni kupaca, može sebi da dozvoli takav stav?

Odgovor je niko. A zašto je tako, zašto je dolazak Ikee ravan dolasku svemiraca? I zašto je ta fama tolika da Hrvati već mesecima u nazad prate svaki korak i najavu švedske kompanije.

Počev od toga da su do pre par nedelja držani u neznanju kada će tačno biti otvaranje, da im je onda posle te obznane poručeno da će besplatno dobiti katalog, o čijoj tačnoj raspodeli mogu da saznaju na zvaničnom sajtu, da bi kao kuce željno čekali 21. avgust.

U čemu je tajna Ikee, da li je to dizajn, izbor, kvalitet, cena ili sve zajedno. Ili je čar u tome što ga nema, ono čega nema svi želimo još više?

Kupci i ljubitelji Ikeinih proizvoda posvedočiće da ćete baš tamo dobiti najkvalitentije po najpovoljnijim cenama. A svedoci smo da nema mnogo trgovaca ni kod nas, a Hrvatska je u mnogo čemu nalik nama, koji pružaju baš to.

Da osetite dostojanstvo kupca, koji ima izbor, da plati onoliko koliko nešto vredi a da za uzvrat dobije ono što ne može nigde drugde. I da to bude moderno, dopadljivo, da se uklapa u moderan način života i stil. I po realnoj vrednosti.
Foto: Beta, Hina
Hrvati su čekali skoro dve i po decenije, a nama su prva obećanja o dolasku Ikee upućena još 2006. godine, da bi nam to isto obećavali svi resorni ministri, premijeri i gradonačelnici, počev od Predraga Bubala, Slobodana Milosavljevića, Mirka Cvetkovića, Rasima Ljajića, Dragana Đilasa, Mlađana Dinkića, Borisa Tadića i Božidara Đelića, pa sve do aktuelnog premijera Aleksandra Vučića.

I pored predizbornih najava o dolasku i izgradnji i više od jedne robne kuće u Srbiji, Ikea nije zvanično potvrdila da je kupila zemljište. Ako upotrebimo analogiju, do dolaska Ikee trebaće bar šest godina, a do tada ne preostaje nam ništa drugo sem da listamo hrvatski katalog i planiramo kupovinu kod komšija.

A vama ostavljamo prostor da nam kažete šta je za vas Ikea i da li je željno čekate?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

88 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: